In negen gemeenten wordt in oktober rotzooi uit het water gehaald bij de actie Skjin Wetter

Deelnemers ruimen een slootkant op in Dantumadiel.

Deelnemers ruimen een slootkant op in Dantumadiel. Foto: FMF

In negen Friese gemeenten ruimen vrijwilligers van 7 tot en met 14 oktober zwerfafval op in en rond het water. Het is de zevende keer dat de actie Skjin Wetter wordt gehouden.

De Friese Milieufederatie (FMF), die de actie samen met Wetterskip Fryslân en gemeenten heeft georganiseerd, roept naast Friese clubs, verenigingen, scholen en bedrijven ook ondernemers in de toeristensector op mee te helpen met de schoonmaakactie. Zo zou een supboardverhuurder gratis boards kunnen aanbieden aan de vrijwilligers.

De gemeenten die meedoen zijn Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Noardeast-Fryslân, Smallingerland, Waadhoeke, Leeuwarden, Tytsjerksteradiel en Súdwest-Fryslân.

Bij de eerste editie in 2017 hielpen ruim honderd vrijwilligers mee. Vorig jaar waren dat er 2000, verspreid over zeven Friese gemeenten. Er werd toen ruim achthonderd kilometer aan wateren schoongemaakt.

Deelnemers aan Skjin Wetter kunnen zelf een opruimmoment en opruimlocatie kiezen. Voor opruimmaterialen wordt gezorgd. Ook wordt het afval na afloop opgehaald. Opgeven kan via www.samenfryslanschoon.frl/skjinwetter.