In twee jaar tijd moeten er 700 laadpalen bijkomen in Fryslân

Eind 2023 wil de provincie Fryslân er zevenhonderd laadpalen voor personenauto’s bij hebben in de openbare ruimte. Dat zijn er nu 568. Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder ziet de uitbreiding als een belangrijke stap naar een volledig dekkend laadnetwerk binnen de provincie.

De razendsnelle groei van het aantal elektrische auto’s is vooral te danken aan de lage wegenbelasting en aan de lage bijtelling voor de lease-rijders.

De razendsnelle groei van het aantal elektrische auto’s is vooral te danken aan de lage wegenbelasting en aan de lage bijtelling voor de lease-rijders.

Afgelopen week tekende Fokkens de samenwerkingsovereenkomst met Friese gemeenten voor uitbreiding van het elektrisch laadnetwerk. In die overeenkomst is vastgelegd dat de provincie namens de gemeenten de aanbesteding mag organiseren. Die procedure loopt al en naar verwachting is begin november bekend welk bedrijf de publieke laadpalen levert en plaatst.

De meeste laadpalen hebben twee laadpunten, zodat er per saldo 1400 extra laadpunten bij kunnen komen. Het is de bedoeling dat een volledig netwerk van openbare laadpunten voor iedereen elektrisch rijden mogelijk zal maken. Overigens is het overgrote deel van de laadpunten in Fryslân privaat eigendom.

Nationale Agenda Laadinfrastructuur

,,Er moet en zal de komende jaren veel gebeuren”, aldus Fokkens. De samenwerkingsovereenkomst is onderdeel van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). De NAL valt weer onder het Klimaatakkoord. Daarin staat dat in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos moeten zijn. Dat betekent dat er 1,9 miljoen elektrische personenauto’s op de weg komen. Om die te kunnen laden, zijn naar schatting 1,7 miljoen laadpunten nodig. In Fryslân zullen er tegen die tijd naar verwachting zo’n 70.000 laadpunten zijn, waarvan het overgrote deel bij particulieren.