Inbraakcijfers Fryslân dalen stevig verder in 2021. Door de lockdown daalde het aantal inbraken naar een historisch laag niveau

Het aantal woninginbraken in Fryslân is in 2021 stevig verder gedaald. In het eerste coronajaar 2020 was er al een afname met 32 procent naar 855 inbraken, afgelopen jaar zakte dat aantal naar een totaal van 601.

Beveiligingsadviseur Jan van Westerhuis inspecteert een woning voordat het het certificaat Politiekeurmerk Veilig Wonen krijgt.

Beveiligingsadviseur Jan van Westerhuis inspecteert een woning voordat het het certificaat Politiekeurmerk Veilig Wonen krijgt. Foto: Vincent Jannink

Dat blijkt uit het dataportaal van de politie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) legde onlangs een verband met de lockdownperiodes: in tijden dat mensen veel thuis waren – bijvoorbeeld in de eerst lockdown van half maart tot mei 2020 en later van oktober 2020 tot februari 2021 - daalde het aantal inbraken naar een niveau dat in de afgelopen vijf jaar niet is gezien. Na de versoepelingen nam deze geregistreerde misdaad weer toe.

Nieuws

menu