Intensieve maatregelen na uitbraak Suyderhuys

Sinds het opduiken van de Britse coronavariant in woonzorgcentrum ’t Suyderhuys in Surhuisterveen doet GGD Fryslân intensief onderzoek naar de explosieve verspreiding van het virus.

De Britse mutatie van het coronavirus is vastgesteld bij twee personen in een woonzorgcentrum in het Friese Surhuisterveen.

De Britse mutatie van het coronavirus is vastgesteld bij twee personen in een woonzorgcentrum in het Friese Surhuisterveen. Hollandse Hoogte / De Vries Media

Vandaag worden op de GGD-testlocatie in Drachten 255 zorgmedewerkers getest die in de afgelopen drie weken in ’t Suyderhuys hebben gewerkt. Onder hen ook personeel van de thuiszorg, artsen en fysiotherapeuten. Daarnaast worden 147 andere zorgmedewerkers in de regio preventief getest, omdat uit bron- en contactonderzoek blijkt dat zij een link hadden met ’t Suyderhuys.

In het onderzoek zal gericht gezocht worden naar de Britse coronavariant. Gisteren werden twintig monsters van positief geteste personen geselecteerd voor nader onderzoek.

,,Gewoanlik kin de Ingelske mutaasje allinnich fêststeld wurde troch ûndersyk by it RIVM of it Erasmus-sikehûs yn Rotterdam”, zegt GGD-woordvoerder Jan Arendz. ,,Mar om’t wy sa gau mooglik dúdlikheid hawwe wolle, biedt it UMCG yn Grins in tuskenoplossing.”

In de ouderenzorg mogen bewoners nog maar één vaste bezoeker per week ontvangen

Bij het UMCG wordt in de testmonsters het erfelijk materiaal onderzocht. ,,At der yn it erflik materiaal fan it firus in gen mist, is dat in sinjaal dat it giet om in folle besmetlikere mutaasje. Dat jout ús foldwaande yndikaasje dat ien mei it Ingelske firus besmet is.”

Ondertussen blijven ook bewoners van ‘t Suyderhuys getest worden. Gisteren werden 63 bewoners die eerder negatief zijn getest opnieuw aan huis getest.

De bewoners moeten in hun eigen appartement blijven en bezoek is niet mogelijk. „We maken daarom ook geen gebruik van vrijwilligers van het Rode Kruis”, zegt woordvoerder Paul Schuringa van zorgkoepel Kwadrant Groep. „Alle acties zijn gericht op het goed organiseren van de basiszorg.”

Tot nu toe zijn 45 bewoners en meer dan veertig medewerkers van ’t Suyderhuys positief getest. Van twee bewoners en een contact van een medewerker staat vast dat het om de zeer besmettelijke Britse variant gaat. Twee bewoners zijn inmiddels aan de besmetting bezweken.

Bezoekregeling

Door de uitbraak van de Britse coronavariant in Surhuisterveen zijn de bezoekregelingen in alle Friese woonzorgcentra aangescherpt. In de ouderenzorg mogen bewoners de komende tijd nog maar één vaste bezoeker per week ontvangen.

Dat hebben Friese zorgaanbieders met elkaar afgestemd in het Regionaal Overleg Niet-Acute Zorg (RONAZ). „We willen geen bezoekverbod opleggen, maar gezien de risico’s zien we geen andere oplossing”, zegt voorzitter van het RONAZ-overleg Bert Bokma. „Als we kijken hoe het Britse virus in landen als België en Ierland om zich heen grijpt, moeten we wel naar die ondergrens van één bezoeker per week.”

Ook het onderlinge contact tussen bewoners en medewerkers moet worden beperkt bij dagactiviteiten zoals het gezamenlijke eten en drinken.

In de gehandicaptenzorg wordt deze maatregel mogelijk wat losser toegepast, aldus Bokma. „Bij deze bewonersgroep kunnen dit soort maatregelen niet strikt worden doorgevoerd.”

Nieuws

menu