Inwoners Bolsward blijven fanatiek vechten voor behoud van zwembad Vitaloo in de stad

Nog één kans krijgen de inwoners van Bolsward om aan te tonen dat hun stad niet zonder zwembad kan. Dit verzoek lijkt niet aan dovemansoren gericht. ,,De urgentie en energie zijn er nu ineens wel.”

Een hoofdpijndossier, zo kan zwembad Vitaloo in Bolsward worden gekenmerkt. De sluiting van het bad dreigt al sinds 2012, maar door reddingsacties en inzet van vrijwilligers werd dit tot nu toe steeds uitgesteld.

,,Als sluiting constant als een zwaard van Damocles boven het zwembad hangt, is het logisch dat de voormalige exploitant er niet in investeerde”, legt Tineke Breeuwsma, lid van de werkgroep die het bad wil redden, uit. In de tussentijd verouderde het bad en lieten veel Bolswarders het bad links liggen om te gaan zwemmen in Joure of Sneek.

Laatste oproep

De gemeente Súdwest-Fryslân nam begin dit jaar de exploitatie van het zwembad over van Optisport en deed een laatste oproep aan Bolswarders: laat zien dat Bolsward niet zonder zwembad wil en kan. ,,Het college van B en W twijfelt over de oprechte betrokkenheid bij het zwembad. Maar die is echt heel groot”, zegt Breeuwsma. ,,Bijna iedereen is groot geworden bij dat bad.”

Lees ook: Zwembad Bolsward krijgt toch nog nieuwe kans

,,We hadden het nooit over waar we afspraken, maar hoe laat. Dan wist iedereen genoeg, want elk vriendengroepje had z’n eigen plekje rondom het, toen nog, openluchtzwembad”, vult Tineke de Rijke, ook lid van de werkgroep, aan.

Als we nu niets doen, raakt Bolsward het zwembad voorgoed kwijt. En wat verdwijnt, krijg je niet zomaar terug

Toch kreeg die betrokkenheid de afgelopen jaren niet echt vorm. Tot nu, zeggen de twee. De gemeente heeft hen tot 1 maart gegeven om het bestaansrecht van het zwembad aan te tonen. Sindsdien draaien de leden van de werkgroep overuren. ,,We bouwden een website en vroegen mensen ‘vriend van het zwembad’ te worden. We belden alle bedrijven af om om steun te vragen; sponsorgeld of een bijdrage in natura. Wij gingen en gaan ervoor”, aldus Breeuwsma.

De verzoeken bleken niet aan dovemansoren gericht. In twee weken tijd meldden zevenhonderd mensen zich voor 12,50 euro aan als vriend van het bad. Bedrijven willen ook helpen. De drukker bijvoorbeeld die besloot de flyers te betalen, de schilder die aanbood het bad belangeloos op te knappen, de Jumbo die een statiegeldactie begon. ,,De urgentie is nu duidelijk en vertaalt zich in energie en positiviteit”, zegt Breeuwsma. ,,Want als we nu niets doen, raakt Bolsward het zwembad voorgoed kwijt. En wat verdwijnt, krijg je niet zomaar terug.”

Sceptisch

De energie die de nieuwe werkgroep uitstraalt komt ook op het gemeentehuis in Sneek binnen, merken ze. ,,Mensen waren sceptisch in het begin. Daar heb je dat zwembad van Bolsward weer. Maar nu worden we gevolgd en worden onze berichten op sociale media volop gedeeld”, aldus De Rijke.

Naast de vriendenactie schreef de werkgroep een exploitatieplan voor het zwembad voor de komende jaren, zonder gemeentelijke bemoeienis. Dat is het idee. Dit jaar steekt de gemeente Súdwest-Fryslân nog 150.000 euro in het bad.

We durven te dromen van discozwemmen, een vitaal uurtje voor ouderen en als ultieme stip op de horizon de terugkeer van het buitenbad

,,We geloven dat het kan en durven te dromen van discozwemmen, een vitaal uurtje voor ouderen met aansluitend koffie en als ultieme stip op de horizon de terugkeer van het buitenbad”, zegt Breeuwsma. Maar direct erachter aan: ,,Zover is het echt nog lang niet.”

Nieuws

Meest gelezen