Isoleren met vezelhennep is goed voor boer en burger, dus zet Marthijs Roorda in op een vezelhennepfabriek. 'Het is een soort kip-ei-verhaal'

Over twee jaar staat er een fabriek in Fryslân waar van vezelhennep isolatiemateriaal voor huizen wordt gemaakt. Dat is het streven althans van Marthijs Roorda van Green Inclusive uit Drachten.

Marthijs Roorda teelt met zijn bedrijf vezelhennep in Nieuwehorne. Hij toont het eindproduct, een isolatieplaat voor in de woningbouw.

Marthijs Roorda teelt met zijn bedrijf vezelhennep in Nieuwehorne. Hij toont het eindproduct, een isolatieplaat voor in de woningbouw. Foto: Rens Hooyenga

Tientallen boeren meldden zich bij Green-Inclusive toen het vorig jaar Friese boeren vroeg zich te melden als de teelt van vezelhennep hen wat leek. De animo verbaasde Roorda niet gezien de vele voordelen van het product. Het heeft niet alleen een hoge opbrengst per hectare, het verbetert ook de bodem, legt CO2 vast, vraagt weinig werk van de boer en het is makkelijk in de bedrijfsvoering in te passen.

Nieuws

menu