Jaar gevangenisstraf voor handel in harddrugs in Sneek. 27-jarige Sneker had bij aanhouding 16.000 pillen in bezit

Een 27-jarige Sneker is dinsdag veroordeeld tot 24 maanden celstraf, waarvan 12 voorwaardelijk. Volgens de rechtbank in Leeuwarden is bewezen dat hij ruim twee jaar lang in harddrugs handelde.

XTC-pillen.

XTC-pillen. Foto: Shutterstock

De man werd in januari dit jaar aangehouden. De politie ontdekte dat hij tot dat moment cocaïne en xtc-pillen verkocht. Hij verklaarde dat hij in februari 2019 was begonnen met zijn handel, maar uit WhatsApp-gesprekken bleek dat hij al in oktober 2018 drugs verkocht.

16000 pillen

Op het moment van de aanhouding had hij ruim 16.000 pillen in bezit, en bijna een ons cocaïne. De huidige straatwaarde voor xtc is tussen de drie en vijf euro per pil, en voor cocaïne zo’n veertig tot vijftig euro per gram. De politie trof bij hem ook illegaal vuurwerk aan.

De rechtbank vond een langdurige straf gepast. ‘Verdachte heeft gehandeld vanuit financieel gewin en heeft zich niets aangetrokken van de schadelijke effecten van harddrugs voor gebruikers en de maatschappij.’ Reclassering ziet wel mogelijkheden voor gedragsverandering bij de man. Zijn voormalige werkgever wil hem weer in dienst nemen, en hij wordt goed ondersteund door zijn pleegouders. Hij is verder nooit eerder veroordeeld voor drugsmisdrijven.

Dit alles overwegende kwam de rechtbank tot een celstraf van 24 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had 48 maanden celstraf geëist, waarvan twaalf voorwaardelijk, maar de rechtbank laat het advies van reclassering zwaarder meewegen. Een auto, 600 euro, en een mobiele telefoon gaan naar de staat.