Jaarlijks 542.000 euro provinciegeld naar Thialf? Sommige Statenleden krijgen koude rillingen van dat prijskaartje

,,Thialf zal van ons afglijden en wegsmelten als sneeuw voor de zon” als het rijk niet meebetaalt aan de jaarlijkse kosten voor grootonderhoud van het ijsstadion. Daarvoor waarschuwde gedeputeerde Sander de Rouwe gisteravond tijdens een commissievergadering van de Staten. Tegelijk vragen sommige Statenleden zich af of de provincie eigenlijk nog wel grootaandeelhouder van Thialf moet zijn. Ze zitten in de maag met de kosten.

IJsstadion Thialf in Heerenveen.

IJsstadion Thialf in Heerenveen. Foto: ANP

In de kadernota – een soort voorzetje met ideeën voor de begroting van volgend jaar – is een bedrag voor Thialf opgenomen van jaarlijks 542.000 euro. Volgens gedeputeerde Sander de Rouwe is dat onvermijdelijk en onuitstelbaar.

Het ijsstadion heeft een structureel tekort van 1,4 miljoen euro. Er is intussen gesneden in het personeelsbestand en verdere grote bezuinigingen zouden niet realistisch zijn. In het rapport ‘Samen Thialf’ concludeerde Pier Eringa in april al dat er meer en blijvende overheidssteun nodig is om Thialf toekomst te geven. Ook de KNSB en NOCNSF gaan meer betalen.

Statenleden van verschillende fracties hebben hun bedenkingen bij de provinciale steun voor Thialf. ,,Kunnen we niet snijden in dat bedrag van 542.000 euro?”, wilde Theun Wiersma weten (50PLUS). ,,Is wel eens overwogen om Thialf aan de markt over te laten?” zo kwam Hanneke Goede van de Socialistische Partij verrassend uit de hoek.

De Rouwe benadrukte dat de Staten in 2013 er juist voor kozen om Thialf van de markt over te nemen en grootaandeelhouder te worden. ,,We zijn geen subsidiegever. Aandeelhouder ben je in goede en slechte tijden en je moet je bijbehorende verplichtingen nakomen.”

Bulken van het geld

Na 2013 werd de hal geheel vernieuwd om Thialf tot schaatshart van wereldklasse te maken. ,,Maar in die jaren bulkte de provincie van de centen dankzij de Nuongelden. Die zijn nu op”, zei Goede. ,,Destijds was de verwachting dat Thialf zichzelf kon bedruipen, maar dat visioen is niet uitgekomen”, vulde Wiersma aan.

Grite Wymenga (FVD) stelde vast dat wie aandeelhouder wordt, ook kan besluiten om daar weer mee op te houden. De Rouwe beaamde dat, maar waarschuwde dat Thialf dan geen ijshal van internationale topkwaliteit zal blijven.

En dat is dus ook nog afhankelijk van geld uit het rijk. ,,We moeten Den Haag overtuigen van het nationale belang van Thialf. Wij hebben ongelooflijk onze nek uitgestoken, maar Den Haag moet hier echt aan meebetalen. We kunnen niet ook nog de grootonderhoudskosten dragen.”

Op de vraag van Wiebo de Vries (ChristenUnie) of Fryslân nog steeds aandeelhouder moet blijven als het rijk niet over de brug komt, wilde De Rouwe nog niet ingaan.

De Staten spreken 30 juni verder over de kadernota.