Dit artikel is vandaag gratis

De eerste kievitseieren van Achtkarspelen, Schiermonnikoog en Weststellingwerf zijn gevonden

Jan Nutma (links) en Harry Wijbrands tonen de oorkonde en de attentie die ze kregen na het vinden van het eerste kievitsei van Achtkarspelen. Foto: B.L. Katsma

In de gemeenten Achtkarspelen, Schiermonniksoog en Weststellingwerf zijn woensdag en dinsdag de eerste kievitseieren gevonden.

In Achtkarspelen werd het eerste kievitsei gevonden door Jan Nutma uit Nes en Harry Wijbrands uit Koudum. Ze vonden het ei woensdagochtend om 09.45 uur in een weiland aan It Oast in Augustinusga.

Nutma en Wijbrands gaan vaak samen op pad om kievitseieren te zoeken. In voorgaande jaren vonden ze het eerste ei in Ooststellingwerf, Dantumadiel en Noardeast-Fryslân. Nutma en Wijbrands ontvingen woensdag, tijdens een kleine ceremonie aan de rand van het weiland waar het ei werd gevonden, uit handen van burgemeester Oebele Brouwer het vindersloon van 15 euro, een oorkonde en een attentie.

Op Schiermonnikoog vond Thom Vlasma het eerste kievitsei van de gemeente. De nazorger van de lokale vogelwacht zag een kievit een zwarte kraai wegjagen, waarna hij het veld in ging en een ‘twake’ vond.

Op een maisperceel tussen de Kooiweg en de Tjonger te Nijeholtwolde werd dinsdag het eerste kievitsei van Weststellingwerf gevonden door Bas Capelle. Het was voor Capelle al de derde keer dat hij het eerste kievitsei in zijn gemeente vond. De laatste keer was in 2010.

Nieuws

menu