Dit artikel is vandaag gratis

Jan Houter (78) overleden. Hij was een ondernemer, schrijver en gemeenteraadslid die iedereen op Vlieland kende

Jan Houter in 2016. Foto: ANP

Na een periode van ziekte is dinsdag Jan Houter (78) overleden. Ondernemer, schrijver, journalist en oud-gemeenteraadslid op Vlieland.

Jan J. Houter (‘Jan van Vlieland’) werd in 1944 geboren in Hoorn (Noord-Holland.). In 1952 kwam hij met zijn ouders naar Vlieland, die daar een VIVO-winkel en groothandel in bier en frisdranken begonnen.

Van jongs af aan wilde Houter schrijver en journalist worden. In 1966 werd hij echter eerst provinciaal manager van Coca Cola in Fryslân. In 1972 keerde hij terug op Vlieland. Als ondernemer stond hij aan de wieg van vele evenementen, zoals de bekende Zomeravondshows. Houter had een eigen evenementenbureau onder de naam ‘Jan van Vlieland’. Met zijn zoons Klaas en Erik had hij een aantal ondernemingen, zoals Fietsverhuur Jan van Vlieland, Hotel Zeezicht en horecacomplex De Oude Stoep.

Gemeenteraadslid VVD

Hij was tien jaar gemeenteraadslid namens de VVD, gemeentearchivaris van de gemeente Vlieland en beheerder van Museum Tromp’s Huys en bezoekerscentrum De Noordwester op Vlieland. Daarnaast was Jan Houter actief als pr-coördinator bij de KNRM, en twintig jaar consul van de ANWB op Vlieland. Hij was correspondent vanaf het eiland voor de Harlinger Courant , de Telegraaf en Omrop Fryslân .

Hij schreef talloze boeken over de geschiedenis van Vlieland. In 2013 verscheen van zijn hand, samen met Jan Doedens, het boek 1666: De ramp van Vlieland en Terschelling . Ook publiceerde hij met Doedens het boek Het Rijk Gods op Vlieland. De geschiedenis van de eilander kerken en het Armhuis . Hij was bedenker en hoofdredacteur van het Vlieland Magazine .

Begrafenisstoet

Jan Houter is 78 jaar geworden. De uitvaart is komende zaterdag, volgens de Vlielander traditie, met een begrafenisstoet door de Dorpstraat. Tijdens het passeren van de stoet, ruimt de horeca die aan de route ligt alle terrassen op en sluiten de winkels hun deuren tot de stoet gepasseerd is. Vlielanders worden gevraagd om de eilander vlag uit te hangen.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats vanuit de Nicolaaskerk voor een beperkt aantal genodigden vanwege de coronabeperkingen. Een laatste groet kunnen eilanders en andere belangstellenden brengen langs de route op weg naar de begraafplaats, gelegen naast de Nicolaaskerk.

Nieuws

menu