Je kunt helpen bij geweld tegen vrouwen

Niet langer wegkijken bij geweld tegen vrouwen en meisjes Dat is het doel van Orange the World dit jaar. Vanaf 25 november kleuren overal in Fryslân – en de rest van Nederland – gebouwen oranje. Zondag vragen de Soroptimisten Friesland en Zonta Friesland alvast aandacht voor de wereldwijde campagne, door het spuiten van oranje graffitiboodschappen op straat.

Tinka de Vries van Soroptomistenclub Friesland Zuidwesthoek met haar dochter Femke de Jong, bij een van de actieboodschappen voor een Orange the World-actie in 2020.

Tinka de Vries van Soroptomistenclub Friesland Zuidwesthoek met haar dochter Femke de Jong, bij een van de actieboodschappen voor een Orange the World-actie in 2020. Foto: Simon Bleeker

Op verschillende plekken in Bolsward, Damwoude, Drachten, Heerenveen, Sneek en Leeuwarden gaan minstens dertig vrouwen die dag de straat op. Gewapend met een sjabloon en oranje krijtverf – milieuvriendelijk en vanzelf verdwijnend – zullen ze overal de boodschap ‘Meld geweld’ en het telefoonnummer van Veilig Thuis op straat spuiten.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland gaat het om 45 procent van de vrouwen en meisjes. Orange the World is een jaarlijks terugkerende internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne begint op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, en eindigt op 10 december. Dat is de Internationale dag van de mensenrechten.

Geweld moet je altijd kunnen melden. Overal en iedereen

De vier Soroptimistenclubs van Fryslân doen dit jaar voor de vierde keer mee aan de campagne. Orange the World is harder nodig dan ooit, zegt Hinke Veenstra van de Soroptimistenclub Zuidwest Friesland, omdat iedereen door de coronapandemie zoveel meer thuis is. Dat kan volgens haar leiden tot meer huiselijk geweld. ,,Met onze graffitiactie willen we zoveel mogelijk mensen bereiken met de boodschap dat ze echt iets kunnen betekenen voor een ander, door onveilige situaties te melden bij Veilig Thuis.”

De drempel om naar Veilig Thuis te bellen is nog altijd hoog, zegt Veenstra. ,,Er is veel schaamte en dat is erg verdrietig. Het is helemaal niet erg om te bellen. Het doel van Orange the World is dit jaar uitdragen dat je geweld altijd moet kunnen melden. Overal en iedereen. Met onze graffiti spuiten we ‘Meld geweld’, met het nummer van Veilig Thuis. In de hoop dat er gemakkelijker gebeld wordt. Ook als je bijvoorbeeld denkt dat er bij de buren iets aan de hand is. Dat voelt als klikken, maar dat is het natuurlijk niet. Je belt niet zomaar.”

Niet meer meldingen

Al tijdens de eerste lockdown in Nederland werd gevreesd voor een toename van huiselijk geweld. ,,Als het thuis niet veilig is, is deze tijd extra zwaar”, zei minister Hugo de Jonge eind april. Of door de pandemie specifiek sprake is van meer geweld tegen vrouwen is nog niet bekend. Er zijn niet meer meldingen, schrijft Veilig Thuis op de website, maar de organisatie maakt zich wel degelijk zorgen over extra onzichtbaar leed achter de voordeur.

Woensdag 25 november is de officiële start van Orange the World. Allerlei gebouwen en objecten in Fryslân kleuren die dag oranje: de kleur van zonsopkomst, hoop op een nieuwe dag. Het oranje kleuren van gebouwen en de graffitiactie van zondag zijn bedoeld om aandacht te vragen, maar ook om vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van geweld een hart onder de riem te steken, zegt Veenstra. ,,Zodat ze weten dat ze niet alleen staan en dat er aan ze gedacht wordt.”

Veilig Thuis is bereikbaar via 0800-2000 en op veiligthuisfriesland.nl .

Nieuws

menu