Dit artikel is vandaag gratis

Je maaltijd bij elkaar fietsen door het landschap van Fryslân, de verse groente in de mand en de zuivel in de tas met project de Streekzomer

Vorige maand kookten kinderen van kbs De Reinbôge in restaurant De Pleats in Burgum een gezond kindermenu. Het staat nu op de kaart van het restaurant. Foto: Marcel van Kammen

Niet omdat het vakantie is even snel een pizza bestellen of iets makkelijks kopen bij de super, maar de ingrediënten voor een maaltijd tijdens een fietstocht bij lokale ondernemers bijelkaar sprokkelen om zo voedsel meer te leren waarderen. Dat is het idee achter het project de Streekzomer met recepten van de Friese Milieu Federatie, Jong leren Eten en Circulair Friesland.

,,Vorig jaar hadden we met het oog op corona de traditionele Streekweek uitgesmeerd over een zevental fietsroutes van dertig tot tachtig kilometer, om te voorkomen dat honderden mensen op eenzelfde plek afkwamen”, zegt Simon Bijlsma van de Friese Milieu Federatie. ,,Dit jaar hebben we niet alleen een achtste route erbij maar ook als extraatje een receptentocht bij alle routes. Zo leren mensen niet alleen de lokale producten kennen maar kunnen ze er ook zelf mee aan de slag in de keuken of op de camping.”

Salades

De recepten van de route De Friese Meren in de Zuidwesthoek zijn door studenten van ROC de Friese Poort gemaakt. ,,Ze kregen een black box met ingrediënten en een kwartier de tijd om te bedenken wat je er mee kan maken. Het mocht niet te ingewikkeld zijn, want je moet het ook op een klein campingkookstelletje klaar kunnen maken.”

Het zijn vooral salades die de boventoon voeren in deze recepten. De kans lijkt zo groot dat het bijeenfietsen van de spullen meer calorieën kost dan je met de venkelsalade met basilicumolie van chef Jerrel Terpstra van Leerbedrijf Maria Louise in Leeuwarden naar binnen krijgt. ,,We hebben aan de producenten en winkels gevraagd wat ze zeker in de maanden juli en augustus konden leveren. Dat zijn vooral veel groentes. Maar we geven ook de tip mee dat mensen er een lekkere kaas bij kunnen kopen. Of een stuk vlees, al is dat op de fiets misschien niet zo handig met het oog op bederven.”

Biologisch

De bedrijven en winkels waar de producten kunnen worden gekocht zijn bijna allemaal biologisch. ,,De Streekweek en de fietsroutes met recepten zijn allemaal voortgekomen uit het project Eetbaar Fryslân dat mensen in contact wilde brengen met lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel. Daar hebben zich inmiddels zo’n tweehonderd bedrijven bij aangesloten die duurzaam produceren. En dat zijn vooral biologische bedrijven.”

Voor wie geen zin heeft in koken, zijn er ook alternatieven. ,,En wie het te ingewikkeld vindt, kan meedoen aan een kookworkshop.”

Kinderroutes

Langs de routes rond Heerenveen en Leeuwarden-Burgum zijn er kinderroutes waarbij in een restaurant een kindermenu kan worden genuttigd. ,,En die menu’s zijn door kinderen samengesteld.”

Het kindermenu is een initiatief van Jong Leren Eten (JLE) Fryslân. Volgens Agnes Schiphof van JLE Fryslân is het belangrijk om kinderen al jong met gezond voedsel in contact te brengen. ,,Mensen weten steeds minder goed waar het voedsel vandaan komt. Ook kinderen zijn vaak vervreemd van voedsel. Als je je daar meer in verdiept, zal het ook anders gewaardeerd worden.”

Dat kinderen tijdens de fietstocht ook bij een boer kunnen kijken, is volgens haar belangrijk. ,,Het is toch interessant om te zien hoe je eten wordt verbouwd?”

Volgens Bijlsma groeit de belangstelling in het onderwijs voor het belang van goed voedsel. ,,Je ziet steeds meer scholen die een groentetuin aanleggen of een groen plein willen hebben.”

De routes en recepten zijn te vinden op www.eetbaarfryslan.frl/streekzomer/

Nieuws

menu