GGD Fryslân is klaar voor het vaccineren van jongeren, uitdaging is wel om ze allemaal in beeld te krijgen

De corona-teststraten van GGD Fryslân kunnen het vaccineren van jongeren met een kwetsbare gezondheid er prima bij hebben. Dit zegt Marcel de Jong namens GGD Fryslân.

Jongeren met een kwetsbare gezondheid krijgen een uitnodiging voor een coronaprik.

Jongeren met een kwetsbare gezondheid krijgen een uitnodiging voor een coronaprik. Foto: JERRY LAMPEN JERRY LAMPEN

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) besloot het advies, dat de Gezondheidsraad woensdag gaf, over te nemen. Dat betekent dat jongeren van twaalf tot achttien, die in de medische risicogroep vallen, ook een uitnodiging krijgen voor het coronavaccin. In totaal gaat het naar verwachting om 60.000 tot 100.000 jongeren. Het streven is dat zij vanaf eind juni een uitnodiging ontvangen.

Zij worden gevaccineerd met het coronavaccin van Pfizer en BioNTech omdat dat is goedgekeurd voor kinderen van twaalf jaar en ouder. ,,Wij prikken nu al veelvuldig met dit vaccin”, zegt De Jong. ,,En op alle locaties zijn vriezers aanwezig om het vaccin in te bewaren. We hebben bovendien veel ervaring met deze jonge doelgroep, bijvoorbeeld met de vaccinatie tegen meningokokkenziekte.”

Volgens demissionair minister De Jonge kan een vaccin voor deze groep jongeren een weg zijn naar ,,meer vrijheid, weer kunnen afspreken met vrienden, terug naar school kunnen en misschien een bijbaantje oppakken”.

Obesitas

De coronaprik wordt eerst gegeven aan tieners met bijvoorbeeld longziekten, kanker, obesitas of het syndroom van Down. Ook gezonde jongeren die familielid zijn van iemand die zelf niet kan worden gevaccineerd, kunnen een coronaprik krijgen. Zo kunnen ze de naaste beschermen. Dit wordt ringvaccinatie genoemd, omdat deze mensen om een kwetsbare persoon heen staan.

Huisartsen willen het ministerie helpen bij de selectie van de jongeren die wat hen betreft in aanmerking komen voor het vaccin. ,,Veel van deze jongeren zijn namelijk al bij ons in beeld”, zegt Karin Groeneveld, voorzitter van de Friese Huisartsen Vereniging en huisarts in Lemmer. ,,We benaderen deze jongeren nu ook al voor de jaarlijkse griepprik.”

Ze denkt dat alle jongeren die het griepvaccin krijgen, in ieder geval ook in aanmerking komen voor het coronavaccin. ,,Maar de groep die de minister nu wil uitnodigen is groter. Van jongeren met obesitas is niet iedereen in beeld”, zegt Groeneveld. ,,Alleen als er gerelateerde klachten zijn, staat een kind hiermee in het patiëntendossier. Dat geldt ook voor kinderen die zelf niks mankeren, maar zich mogen laten vaccineren tegen het coronavirus om een kwetsbare huisgenoot indirect te beschermen. Om het beeld volledig te krijgen, dat lijkt me nog een lastige puzzel.”

Ouders

Het kabinet heeft nog geen beslissing genomen over het vaccineren van gezonde jongeren. Uit een onderzoek van I&O Research onder ouders van kinderen van twaalf tot achttien jaar, blijkt dat een meerderheid de kinderen wel zou laten vaccineren. 27 procent van de ouders zegt dit ‘zeker’ te weten, 29 procent zegt het ‘waarschijnlijk’ wel te laten doen. Jongeren van deze leeftijd kunnen overigens zonder toestemming van hun ouders besluiten of ze zich willen laten vaccineren.

Hoe kleiner de kinderen, hoe minder ouders bereid zijn tot vaccinatie.