Johan Talsma, fractievoorzitter van de ELP Noardeast-Fryslân, breekt met Forum voor Democratie: 'Ze zijn nu echt van het padje'

Johan Talsma, fractievoorzitter van de ELP Noardeast-Fryslân, breekt met Forum voor Democratie. ,,De partij leek na de verkiezingen met zaken als Forumland volledig van het padje.”

Bij de laatste verkiezingen stond Johan Talsma op de kandidatenlijst van FvD.

Bij de laatste verkiezingen stond Johan Talsma op de kandidatenlijst van FvD. Foto: Facebook

Talsma was al sinds 2016 lid van de partij, kan zich er inhoudelijk nog steeds bij vinden, maar kan niet langer leven met de manier waarop die partij zich na de laatste verkiezingen profileert in de media. ,,Ideeën als Forumland met eigen munten, en de overtuiging dat we chips ingeënt krijgen. Ze zijn nu echt van het padje.”

Bedenkingen

Hij had al eerder bedenkingen bij ontwikkelingen binnen de partij maar bleef toch lid, ook toen Wybren van Haga vertrok, die hem als kandidaat voor de partij had binnengehengeld. ,,Dat vertrek is me niet in de koude kleren gaan zitten. Maar na lang nadenken ben ik toen nog wel lid gebleven. In goede en slechte tijden moet je tenslotte tegen een stootje kunnen.”

De partij ging echter steeds meer de kant op van de PVV, een ledenloze partij. ,,Met alle ophef rond de partij kom je uiteindelijk niet verder dan dooie zetels in de Kamer.”

Modder

Inhoudelijk wil hij verder niet teveel over de breuk zeggen. ,,Ik wil niet met modder gooien.” Wel merkte hij dat de ontwikkelingen binnen Forum weerslag kregen op zijn eigen partij. ,,De verkiezingen zijn voorbij, maar voor het publiek blijf je wel een aanhanger. Je werd er wel op aangesproken.”

Door het bestuur werd hij nooit aangesproken op zijn rol bij Forum. ,,Daar zijn we binnen ELP NEF volkomen vrij in. Er zijn ook leden actief voor D66.”

Van de landelijke politieke partijen heeft nu Belang van Nederland, de nieuwe partij van Van Haga, zijn voorkeur. Maar Talsma heeft voorlopig geen plannen zich daar bij aan te sluiten. ,,ELP NEF heeft nu prioriteit. Daar kan ik nu weer fris voor de dag komen.”