Dit artikel is vandaag gratis

Jonge boompjes worden uitgegraven en verhuizen naar een plek waar ze de tijd en ruimte krijgen om te groeien

Bomen in de natuur produceren jaarlijks miljarden zaailingen die meestal op de plek waar ze ontkiemen niet overleven. Door ze uit te graven en elders te herplanten krijgen ze de kans uit te groeien. Foto: Meer Bomen Nu

Op vijf plaatsen in Fryslân en Drenthe worden deze week zaailingen van bomen uitgegraven. Ze krijgen een plekje elders, waar ze de tijd en ruimte krijgen om uit te groeien.

De bomenoogstactie wordt georganiseerd door de Friese Milieu Federatie, Landschapsbeheer Fryslân en de campagnes Meer Bomen Nu en Plan Boom Fryslân. Het idee is dat in bosrijk gebied zaailingen uitgegraven worden. Die kunnen dat herplant worden op locaties waar ze ongestoord kunnen uitgroeien tot volwassen bomen.

De actie van tientallen vrijwilligers is komende vrijdag en zaterdag in Boijl, Nijeberkoop, Tjalleberd, Sint Nicolaasga en Wateren. De bomen worden later op veertig locaties herplant.

Plan Boom streeft ernaar om de komende jaren in heel Nederland tien miljoen bomen aan te planten. In Fryslân gaat het tot 2023 om 700.000 bomen. Gemeenten, bedrijven en particuliere grondeigenaren met een erf of tuin van minstens een halve hectare kunnen zich via info@fmf.frl aanmelden voor herplantlocaties van de boompjes.

Er zijn sinds 2020 al meer dergelijke acties geweest. Vorige winter werden nog duizenden perenboompjes weggeven in het kader van Meer Bomen Nu.

www.planboom.nl

Nieuws

menu