Dit artikel is vandaag gratis

Jorrit Volkers is op 'zijn' 5 mei onderscheiden met de Penning van Verdienste van de gemeente Leeuwarden

Sybrand Buma (links) en Jorrit Volkers met de erepenning. Foto: Hoge Noorden/Jacob Van Essen

Jorrit Volkers is onderscheiden met een Penning van Verdienste, een erepenning van de gemeente Leeuwarden. Hij ontving de prijs uit handen van burgemeester Sybrand Buma, op de dag dat hij afscheid nam als voorzitter van het Bevrijdingsfestival Fryslân.

Dertig jaar lang hield Volkers zich bezig met de organisatie van het Friese Bevrijdingsfestival, de laatste twintig jaar als voorzitter. Volkers kreeg de penning niet alleen vanwege zijn verdiensten voor het Bevrijdingsfestival, maar ook voor zijn activiteiten voor andere organisaties in de gemeente Leeuwarden. Daarbij zijn onder andere de Abe Bonnema Stichting, Promotie Leeuwarden, het Old Burger Weeshuis, Dekema State, Leeuwarden Student City, Vrienden van Medisch Centrum Leeuwarden, Karel Doorman, Reanimatie Leeuwarden, Automuseum Leeuwarden, Poëzietableaus Leeuwarden en de Protestantse Gemeente in Leeuwarden.

Volkers was totaal verrast door de onderscheiding. ,,We zouden lunchen met het bestuur, zoals we dat altijd op de dag van het Bevrijdingsfestival doen. Toen zag ik mijn familie en burgemeester Buma binnenkomen. Ik had geen idee.”

Bijzonder verdienstelijk

Slechts 27 Leeuwarders gingen Volkers voor met deze onderscheiding. Zo kregen onder andere oud-burgemeester Hayo Apotheker, oud-wethouder Sjoerd Feitsma en Kees van Anken, directeur van Zienn de erepenning. Alleen het ereburgerschap is nog zeldzamer. Die titel kregen slechts vier Leeuwarders.

De Penning van Verdienste wordt uitgereikt aan mensen die zich op promotioneel, cultureel, wetenschappelijk, economisch of maatschappelijk terrein, bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente Leeuwarden.

,,Ik stel deze blijk van waardering enorm op prijs”, zei Volkers die zich een echte Leeuwarder noemt. Dat de prijs op 5 mei is uitgereikt, betekent veel voor hem na dertig jaar Bevrijdingsfestival. ,,Dit is mijn dag. Zo voelt het. Dat ik het stokje nu overgedragen heb aan Frank de Vries is heel bijzonder. Ik loop met een heel apart gevoel rond vandaag en geniet met volle teugen en dan gebeurt er ook nog dit.”

Hoe druk het ook is, Volkers vindt toch dat er dit jaar een schaduw over de viering van vrijheid zit vanwege de oorlog in Oekraïne. ,,Ik zie tegelijk ook dat het besef van mensen dat vrijheid een groot goed is, groter dan ooit is. Dat maakt dit ook een bijzondere editie.”

Nieuws

menu