Julianapark in de wijk Huizum-West in Leeuwarden: sfeer dankzij een paraplu-kunstwerk in de grote vijver | Het stadspark

Leeuwarden heeft de Prinsentuin en het Rengerspark, fraaie parken met veel geschiedenis. Toch loont het de moeite om wat verder te kijken. Her en der liggen in de stad minder bekende parken die met name voor direct omwonenden het woongenot vergroten. In de wijk Huizum-West heeft het Julianapark die functie.

Het Julianapark in Leeuwarden.

Het Julianapark in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

Het Julianapark ligt ingeklemd tussen de Julianalaan, de Vincent van Goghstraat, de Hobbemastraat en de Pieter Lastmanstraat. Aan de zuidwestelijke rand staat de Kurioskerk.

Het park werd aangelegd in 1941-1942 naar een ontwerp van tuinarchitect Jan Vroom. Sinds 2013 is het park een gemeentelijk monument.

Opvallend kunstwerk

Het park heeft een aantal slingerende paden, boompartijen, grasvelden en een vrij grote vijver. In die vijver staat een opvallend kunstwerk: een stalen fontein in de vorm van een rode paraplu waaronder het ‘regent’. Het kunstwerk werd in 2012 geplaatst en is ontworpen door Walter Baas en Xandra de Vries.

Met de komst van de fontein ging een wens van Wijkpanel Huizum-West in vervulling. Het park kon wel wat extra’s gebruiken, vond de buurtvereniging.

Volgens Keunstwurk, expertiseorganisatie in cultuureducatie, roept het kunstwerk ‘qua sfeer reminiscenties op aan het nooit uitgevoerde zeskantige dak van de muziekkoepel en (de parasols van) het theeterras’, zoals bedoeld in het oorspronkelijke ontwerp uit 1941.

Het Friesch Dagblad portretteert deze zomer elke week een Fries stadspark