Dit artikel is vandaag gratis

Valpartijen door verraderlijke gladheid: KNMI geeft code oranje af voor kustprovincies

Strooiwagens strooien zout op het wegdek tegen de gladheid.

Het KNMI geeft donderdagavond code oranje af voor de kustprovincies vanwege gladheid. Ook elders in het land kan het plaatselijk spekglad zijn.

Eerder op de dag waarschuwde Weeronline ook al voor ’verraderlijke gladheid’. Aan het eind van de middag en in de avond trokken vanuit het noorden en noordwesten enkele regenbuien over het land. De buien brengen regen op een bevroren ondergrond, waardoor het behoorlijk glad kan worden door ijzel. „Wees extra alert en rijd voorzichtig”, meldt Rijkswaterstaat.

De eerste buien hingen boven de Wadden, Noord-Holland, Fryslân en Groningen. Lokaal werd het daar al spekglad. In Leeuwarden gingen verschillende fietsers onderuit door de snel glad geworden fietspaden.

Busje te water in Leeuwarden

In Leeuwarden raakte een busje te water in Techum. Dit gebeurde op De Greide. Huldiensten kwamen ter plaatse en ook de brandweer was aanwezig.

Halverwege de avond doen de buien ook het midden en zuidwesten van het land aan. De kans op een ijzelbui is volgens Weeronline klein in het zuidoosten en mogelijk is de lucht daar koud genoeg om een lichte sneeuwbui op te leveren.

Aan het eind van de avond wordt het droog, maar het kan tot vrijdagochtend plaatselijk erg glad zijn door bevriezing van natte wegen. Wie de weg opgaat, doet er daarom goed aan voorzichtig te zijn.

Verschillende gemeenten in Fryslân meldden op Twitter dat strooiwagens de weg op zouden gaan.

Nieuws

menu