KNRM rukte in 2020 vaker uit dan ooit voor calamiteiten op het water

Niet eerder moesten vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zo vaak uitrukken voor calamiteiten op het water als het afgelopen jaar: 2633 keer. De afgelopen jaren lag dit tussen de 2119 en 2508 keer. Dit meldt de KNRM in het jaaroverzicht van 2020.

Recordaantal reddingsacties van de KNRM in 2020, maar wel voor minder personen.

Recordaantal reddingsacties van de KNRM in 2020, maar wel voor minder personen. Foto: ANP

Het aantal drenkelingen dat bij de reddingsacties betrokken was nam juist af vergeleken met vorig jaar, 3831 mensen tegenover 4258 vorig jaar. ,,Dat is ongetwijfeld veroorzaakt door de coronamaatregel om met minder mensen bijeen te zijn”, zegt Lieneke de Kroon, woordvoerder van de KNRM. Ook speelt mee dat de chartervaart volledig stil kwam te liggen. Daar zijn normaliter grote aantallen passagiers aan boord die de statistieken beïnvloeden.

Na een rustig voorjaar vanwege de lockdown was er in de zomer een grote piek van het aantal calamiteiten op het water. Het watersportseizoen ging veel later dan anders van start, ook omdat de jachthavens in het voorjaar dicht waren. Vooral in juli en augustus was het druk.

Terugloop

Verder valt op dat het aantal incidenten op de Waddenzee iets terugliep, terwijl het aantal reddingsacties op het binnenwater, ook op het IJsselmeer, toenam. ,,Dat komt doordat mensen deze zomer massaal een motorsloep of een kleine zeilboot huurden of kochten”, zegt De Kroon. ,,Maar bij onervaren bestuurders gaat er dan wel eens wat mis.”

Het komt doordat mensen deze zomer massaal een motorsloep of een kleine zeilboot huurden of kochten. Bij onervaren bestuurders gaat er wel eens wat mis

De KNRM speelde daar op in met een voorlichtingscampagne gericht op de beginnende pleziervaarders. De tips waren vooral bedoeld om de meest voorkomende oorzaken van noodgevallen tegen te gaan. Motorstoring, navigatiefouten, gebrek aan kennis en ervaring, en man-over-boord kregen veel aandacht. Desondanks waren dit de oorzaken waar redders nog steeds veel voor in actie kwamen. Ook voor 2021 rekent de KNRM op veel vakanties in eigen land op het water en dus opnieuw op een groot aantal incidenten.

Lees ook: Twee Vlielanders 31 jaar bij nacht en ontij op zee

Muien

2020 leek ook het jaar waarin veel strandbezoekers voor het eerst kennis maakten met muien. Diverse drenkelingen kwamen door zo’n sterke zeestroming om het leven, onder wie een veertienjarig Duits meisje op Ameland. ,,Maar muien zijn er altijd al geweest. Dat ze nu in het nieuws kwamen, was omdat het veel drukker was op het water”, zegt De Kroon. De KNRM staat verder in het jaaroverzicht nog stil bij het drama in Scheveningen waarbij vijf jonge surfers verdronken vanwege een dikke laag zeeschuim in de Noordzee.

Instromende vrijwilligers konden we onvoldoende trainingsuren bieden. En bestaande vrijwilligers die wilden doorstromen, kwamen ook in de knel

Voor de KNRM was het dit jaar af en toe onmogelijk om goed te blijven oefenen. ,,De oefenavonden werden tijdelijk geschrapt en toen het weer mocht, kon dat met weinig opvarenden. Instromende vrijwilligers konden we onvoldoende trainingsuren bieden. En bestaande vrijwilligers die wilden doorstromen, kwamen ook in de knel.” De KNRM vaart nu vaker met een klein aantal deelnemers.

Nieuws

menu