Dit artikel is vandaag gratis

Het kabinet stelt een besluit over de opening van Lelystad Airport met twee jaar uit; waarom precies is nog onduidelijk

Lelystad Airport. Foto: ANP

Het kabinet stelt het besluit om Lelystad Airport voor passagiersvluchten te openen uit tot 2024, bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Vrijdag bepaalt de ministerraad definitief of de besluitvorming nog eens met jaren op zich laat wachten. Eerder kondigde het kabinet aan om nog dit jaar een knoop door te hakken.

Waarom het besluit vooruit wordt geschoven, zeiden de bronnen niet. Wel is duidelijk dat Lelystad Airport problemen heeft met het in orde krijgen van een natuurvergunning. Een aanvraag werd afgewezen, omdat de stikstofberekeningen van de activiteiten op het vliegveld niet juist waren uitgevoerd.

Vrijdag buigt de ministerraad zich ook over plannen om het jaarlijkse aantal vluchten vanaf Schiphol te beperken. Nu mag Schiphol per jaar nog 500.000 vluchten uitvoeren, maar vorige week werd al bekend dat dit aantal met 50.000 tot 60.000 omlaag gaat.

Historisch

,,Een historisch moment”, noemt Natuur & Milieu het uitgelekte besluit van het kabinet. ,,Uitstel moet wat ons betreft afstel worden”, zegt een woordvoerder van de milieuorganisatie.

Schiphol wil donderdag nog geen commentaar geven. De luchthaven komt volgens een woordvoerder pas vrijdagmiddag na de ministerraad met een reactie omdat dan naar verwachting de officiële besluitvorming naar buiten komt.

Nieuws

menu