Dit artikel is vandaag gratis

Wat worden de nieuwe coronamaatregelen? Kabinet wil waarschijnlijk een ‘avondlockdown’ en weer mondkapjes op scholen

Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) bij aankomst op het Binnenhof voor een bewindsoverleg over corona. Foto: ANP

Het aantal coronabesmettingen moet omlaag om de zorg te ontlasten, en met deze maatregelen hoopt het kabinet dat te bereiken.

Veel zaken zullen de komende tijd hun deuren moeten sluiten vanaf 17.00 uur. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er wordt wel aan aanvullende maatregelen gedacht, zoals het dragen van mondkapjes.

Met die maatregelen hoopt het kabinet het aantal coronabesmettingen te verminderen, om de zorg uiteindelijk te ontlasten. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door de NOS.

Niet-essentiële winkels (zoals kleding- en meubelzaken), de cultuursector (theaters en bioscopen), doorstroomlocaties als musea en amateursportclubs moeten de deuren sluiten tussen vijf uur ‘s middags en 5 uur ‘s ochtends. De maatregelen gaan zondag in.

Met de zogenoemde ‘avondlockdown’ volgt het kabinet het advies van het Outbreak Management Team (OMT) op. Welke maatregelen er precies worden getroffen in het onderwijs moet nog blijken. Het ministerie van Onderwijs is daarover nog in gesprek met de onderwijskoepels. Het OMT had eerder aangegeven ingrijpende maatregelen in het onderwijs zoveel mogelijk te willen vermijden vanwege de schade die kinderen oplopen door bijvoorbeeld het tijdelijk sluiten van scholen.

Barre winter

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge moest vrijdag ook ‘fase 2d’ in de zorg aankondigen , waarin heup-, en knie-operaties worden uitgesteld, net als andere planbare ingrepen. Daarbij is niet uit te sluiten dat ook ingrepen worden uitgesteld die eigenlijk binnen zes weken moeten worden uitgevoerd. Uitstel daarvan zal tot gezondheidsschade leiden.

Dit alles om te voorkomen dat de echte acute zorg niet geleverd kan worden, aldus De Jonge. Het kabinet zal ,,alle maatregelen nemen die nodig zijn om de zorg te ontlasten”, benadrukte hij alvast. Dat betekent ook dat mensen zich schrap moeten zetten voor ,,een barre winter”.

De Jonge kondigt de maatregelen vrijdagavond officieel aan, in een persconferentie met demissionair premier Mark Rutte.

Nieuws

menu