Kabinetscrisis of geitenpaadje? Theo Joosten (CDA Fryslân), Hetty Janssen (PvdA) en Tjeerd de Groot (D66) over Haagse stikstofproblemen

CDA-leider Wopke Hoekstra mag door, maar het regeerakkoord moet op punten worden opengebroken vanwege de verkiezingswinst van BBB. Vooral wat het stikstofbeleid betreft, zegt voorzitter Theo Joosten van CDA Fryslân. Hetty Janssen (PvdA) en Tjeerd de Groot (D66) denken daar heel anders over.

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) uit Woudsend.

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) uit Woudsend. Foto: ANP

Na een indringend beraad van de CDA-top en provinciale voorzitters is besloten dat partijleider Wopke Hoekstra kan aanblijven. ,,Ik onderschrijf die uitkomst”, zegt Joosten, die er dinsdagavond zelf bij was. ,,Maar er moet wel wat gebeuren. De verkiezingsuitslag heeft een grote kloof blootgelegd tussen Den Haag en het platteland. Als we die kloof willen dichten, moeten we werken aan verbinding. Dat betekent: het land in, met mensen in gesprek gaan, laten doordringen wat hun zorgen zijn. Dat is niet een opdracht voor Wopke Hoekstra alleen – dat is een appel aan het hele CDA.”