Gegroepeerde eiken en strak gemaaide bermen zijn een snelweg voor de eikenprocessierups, herstel van biodiversiteit is goede oplossing

De gemeente De Fryske Marren laat deze week nesten van de eikenprocessierups verwijderen. Dinsdag waren de bestrijders onder andere bezig in Sint Nicolaasga en Langweer.

Jacco Kooistra zuigt een nest van de eikenprocessierups op van een boom langs het fietspad tussen Sint Nicolaasga en Scharsterbrug.

Jacco Kooistra zuigt een nest van de eikenprocessierups op van een boom langs het fietspad tussen Sint Nicolaasga en Scharsterbrug. Foto: Marco Keyzer

,,Je hebt de preventieve bestrijding, waarbij de eiken in het voorjaar ingespoten worden”, legt Jacco Kooistra van Ongediertebestrijding Kooistra uit. ,,Wij zijn nu bezig met de curatieve bestrijding: het probleem doet zich al voor en wij zuigen de rupsen uit de bomen met een zuigmachine.”

Gemeente-ambtenaren controleren de bomen op zicht. Eiken waar de jeukrups gevonden worden, worden digitaal gemarkeerd. De desbetreffende boom krijgt een waarschuwingslint voor voorbijgangers.

Kooistra en zijn collega’s – in de gemeente is ook nog een ander bestrijdingsbedrijf ingezet – kunnen op hun tablet zien waar de bomen staan. ,,Op de veldcomputer kunnen we ook zien of bomen urgentie hebben om behandeld te worden, bijvoorbeeld als ze bij speeltuinen of basisscholen staan. Dan gaan we daar eerst heen.”

Overlast minder?

Het lijkt erop dat er dit jaar minder eikenprocessierupsen zijn dan de laatste jaren. ,,Volgens de geleerden is de overlast minder, maar wij ervaren het toch iets anders. Wij voeren alles in en aan het eind van het seizoen ben ik benieuwd wat de data vertellen.”

Wel verschenen de rupsen, die brandharen hebben die irritatie en andere klachten kunnen veroorzaken, dit jaar later ten tonele als gevolg van de weersomstandigheden in het voorjaar. ,,Daardoor is het nu extra druk voor ons, want met de bouwvak voor de deur is het lastig om voldoende personeel te vinden.”

Gemaaide bermen

In De Fryske Marren zijn Gaasterland, de omgeving Joure en iets zuidelijker, en rond Rotsterhaule en Haskerhorne gebieden waar veel eiken staan. De eikenprocessievlinder zoekt met name nestlocaties waar veel eiken bij elkaar staan.

,,We treffen ze vooral aan in lanen waar veel eiken staan en strak gemaaide bermen zijn. Dat zijn snelwegen voor de eikenprocessierups, omdat er geen natuurlijke vijanden zijn. De balans is daar weg. De focus voor komende jaren zou moeten zijn om de biodiversiteit te herstellen. Wat wij nu doen is brandjes blussen.”