Dit artikel is vandaag gratis

Een strop van honderden miljoenen euro's? Een Kamerbrief moet volgende week duidelijkheid geven over de meerkosten van de renovatie van de Afsluitdijk

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaf in 2019 bij het startsein voor de versterking van de Afsluitdijk. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Is het de Nederlandse staat of draaien de bouwers op voor de honderden miljoenen die de renovatie van de Afsluitdijk extra gaan kosten? En hoe hoog is dat bedrag nu precies? Dat wordt maandag bekend. De antwoorden staan in een brief die minister van Infrastructuur en Waterstaat dan aan de Tweede Kamer stuurt.

In de brief kondigt de minister tevens een geschillenprocedure aan om te bepalen bij wie de rekening van de meerkosten op de mat moet vallen. Dit meldt de Volkskrant , die een reconstructie maakte van de moeizame renovatie van de waterkering die op 28 mei negentig jaar bestaat.

Fouten waren al bekend

Volgens de krant wist Rijkswaterstaat al in mei 2018, bijna een jaar voor de start van de renovatie van de Afsluitdijk, dat de dienst cruciale informatie over waterstanden en golfhoogtes over het hoofd had gezien. Toenmalig minister Cora van Nieuwenhuizen van I en W meldde dat echter pas ruim een jaar later aan de Tweede Kamer.

De blunder leidde ertoe dat het prestigieuze project honderden miljoenen duurder uitvalt en drie jaar vertraging heeft opgelopen. Voor het bepalen van wie opdraait voor de meerkosten - de staat of de bouwers - kondigde Van Nieuwenhuizen een jaar geleden een geschillenprocedure aan. Maar die procedure is tot nog toe nooit in gang gezet, blijkt uit de reconstructie.

400 miljoen

De renovatie van de Afsluitdijk zou in het jubileumjaar 2022 moeten zijn afgerond. Maar nu blijkt dat toen Van Nieuwenhuizen (VVD) in 2019 het startsein voor de renovatie gaf, Rijkswaterstaat al elf maanden wist dat er een grote fout was gemaakt bij de berekening van de zogeheten ‘hydraulische randvoorwaarden’. Rijkswaterstaat zag een scenario over het hoofd waarin bij relatief laag water toch vrij hoge golven in het IJsselmeer kunnen ontstaan.

De Telegraaf meldde in december dat de meerkosten voor de versterking van het wereldberoemde bouwwerk inmiddels 400 miljoen euro bedragen. De minister ging vorig jaar nog uit van een kostenoverschrijding van 120 miljoen euro. De aanneemsom van het project in 2018 was 550 miljoen euro.

Nieuws

menu