Dit artikel is vandaag gratis

Kamervragen die door Tweede Kamerlid Romke de Jong van D66 zijn gesteld, zijn in het Fries beantwoord

De Friese vlag. Foto: ANP

Minister Hanke Bruins Slot (CDA) van Binnenlandse Zaken heeft in het Nederlands én in het Fries geantwoord op de vragen van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) over het ontbreken van Friese vertalingen van de cv’s van kabinet Rutte IV.

Dat deed ze op verzoek van De Jong en Tjeerd De Groot (D66), mede-indiener van de Kamervragen. De Kamerleden vroegen de minister om de cv’s van de nieuwe bewindslieden ook in het Fries beschikbaar te stellen. Ook de website rijksoverheid.nl zou in het Fries beschikbaar moeten zijn.

Volgens de Kamervragen zijn de cv’s beschikbaar in het Engels, Frans, Duits en Papiaments en is de rijksoverheidssite vertaald in het Engels, Papiaments en in de Nederlandse gebarentaal. De Kamerleden vinden dat het Fries daar ook bij zou moeten horen.

Maar volgens Bruins Slot zijn de beweringen in deze vragen niet helemaal juist: de cv’s worden alleen vertaald in het Engels, Frans en Duits en de website is er alleen in het Nederlands. Het is alleen in sommige gevallen belangrijk om informatie ook in het Fries te vertalen, aldus de minister.

Nieuws

menu