Dit artikel is vandaag gratis

Kazemattenmuseum bij Kornwerderzand moet nog even de wc doorspoelen met IJsselmeerwater

Bij het eerste waterprobleem in juni schoot vervoerder Melkweg-Fritom met een tankwagen vol water te hulp. Foto: Kazemattenmuseum

Het Kazemattenmuseum hoopt dat het waterprobleem waar ze sinds anderhalve week mee kampen snel wordt opgelost. Rijkswaterstaat begint maandag een onderzoek waarom er geen water uit de kraan komt.

Henri Meijering, woordvoerder van het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand, heeft er geen goed woord voor over. ,,Rijkswaterstaat is met man en macht hier bij de Afsluitdijk aan het werk. Kunnen ze dan niet even iemand langs sturen die naar ons waterprobleem kijkt?”

Sinds vorige week woensdag komt er bij het museum geen water meer uit de kraan. Met jerrycans lukt het de vrijwilligers om koffie te zetten voor bezoekers. Als die naar het toilet gaan moeten ze met een emmertje doorspoelen. ,,Mensen vatten het gelukkig goed op, maar het is natuurlijk een aanfluiting dat je als museum zo je gasten moet verwelkomen.”

Lekkage

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met het water bij het museum. 8 Juni was er een lekkage op het terrein van Rijkswaterstaat, die pas op 28 juni werd verholpen. Toen schoten vervoerder Melkweg-Fritom met een tankwagen water en Verno Verhuur met een mobiel toilet te hulp.

Een paar dagen later, 2 juli, zorgde een regionale storing in de waterleiding voor overlast. Waterbedrijf Vitens had het in één dag gerepareerd, maar het duurde nog wel een aantal dagen voordat het kraanwater zonder te koken weer geschikt was voor consumptie.

Dit waterprobleem was nog niet opgelost of op 7 juli was er weer een lek in de waterleiding op het terrein van Rijkswaterstaat. De lekkage ontstond in een asbestcementleiding bijna op dezelfde plek als de vorige keer. Die leiding verkeert volgens deskundigen in slechte staat. De vele heiwerkzaamheden op Kornwerderzand door het werk aan de Afsluitdijk vergroten de kans op een breuk in de waterleiding. Het lek was zaterdag 10 juli gedicht, maar het museum had toch geen water.

Dubbelgevouwen

Een mogelijke verklaring volgens Meijering is de afsluiting van een tyleenleiding die de reparateurs bij de lekkage vonden. Die leiding, waar waterdruk op stond, was dubbelgevouwen waarop de monteurs besloten hem af te doppen. ,,Honderd procent zeker dat het daardoor komt ben ik niet. Maar het lijkt me de meest logische verklaring.”

Dat de leiding dubbelgevouwen zat kan volgens hem ook verklaren waarom het Kazemattenmuseum altijd al kampte met een lage waterdruk. ,,Het was ons altijd al opgevallen dat er weinig water uit de kraan kwam. Dat we aan het einde van het watertraject zitten leek ons echter een goede verklaring. En we konden ons ermee redden.”

Dankzij een slimme oplossing is dit keer geen tankwagen nodig. Met een pompje wordt water uit het IJsselmeer in een kruiwagen gepompt waar toiletbezoekers een emmertje kunnen vullen. Voor het overige water zorgen de vrijwilligers met jerrycans.

Vervelend

Rijkswaterstaat vindt het waterprobleem heel vervelend, geeft Melanie Mulder, woordvoerder van regio Midden-Nederland, aan. Maandag begint Rijkswaterstaat een onderzoek naar de oorzaken. Dan moet ook duidelijk worden of zij verantwoordelijk zijn voor het probleem. ,,Tot we dat boven water hebben kijken we hoe we het Kazemattenmuseum het beste kunnen helpen.”

Meijering hoopt dat er deze week een definitieve oplossing komt, maar durft er zijn hand niet voor in het vuur te steken. ,,Rijkswaterstaat maakte tot nu toe op mij niet de indruk van een organisatie waar het snel gaat. Afgelopen dinsdag stuurde het bestuur nog een wanhoopsmail dat het zo niet langer kan. Maar pas nadat ik vrijdag een persbericht de deur uit had gedaan belegden ze een spoedoverleg en meldden ze ons dat ze het komende week gaan onderzoeken.”

Misschien werkt het wel tegen het museum dat het de afgelopen anderhalve maand steeds met creatieve oplossingen kwam, oppert Meijering. ,,Ze denken vast: ‘Die redden zich wel weer’. Maar hier kunnen ze nu echt niet meer om heen.”

Nieuws

menu