Dit artikel is vandaag gratis

De kerktoren van Foudgum is na een opknapbeurt van een maand weer in volle glorie te zien.

De toren van Foudgum hier nog in de steigers. Foto:

De toren naast de Mariakerk aan het Piet Paaltjenspad in Foudgum is afgelopen week weer opgeleverd na een onderhoudsbeurt.

Tijdens de opknapbeurt in opdracht van de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel (SMD) stond de toren, die eind twaalfde eeuw is gebouwd, in de steigers. Naast het schilderwerk werd het dak gerepareerd. Ook zijn nieuwe ventilatiegaten in aangebracht. Die moeten voorkomen dat er vochtproblemen in de toren ontstaan.

De Mariakerk waar de toren naast staat is van veel recentere datum. De eerdere laatgotische kerk werd begin 1800 afgebroken en in 1808 vervangen door de huidige kerk. De toren liet men staan.

Een van de bekendste predikanten van de hervormde gemeente van Foudgum was François Haverschmidt (1835-1894). Hij schreef onder het pseudoniem Piet Paaltjens gedichten.

De 26 kerktorens van de SMD in de voormalige gemeente Dongeradeel krijgen eens in de zes jaar en onderhoudsbeurt. Dat wordt grotendeels door het rijk, de provincie en de gemeente Noardeast-Fryslân betaald.

Nieuws

menu