Dit artikel is vandaag gratis

Brand in centrum Leeuwarden is onder controle

De brand brak donderdagochtend uit in de keuken van pizzeria Bella Roma aan de Uniabuurt in Leeuwarden. Foto: Wybe Fraanje

De brand aan de Uniabuurt in de Leeuwarder binnenstad werd donderdagochtend binnen de kortste keren opgeschaald tot ‘zeer groot’. De lastig te bereiken, opeengebouwde pandjes werden ontruimd. Aan het begin van de middag was de brand onder controle.

De brandweer kreeg donderdagochtend om 9.11 uur een melding van een brand bij pizzeria Bella Roma aan de Uniabuurt in Leeuwarden. Er was veel rook en de dicht op elkaar gebouwde oude pandjes in de historische binnenstad maakten het niet makkelijk om de brandhaard goed te kunnen bereiken, aldus brandweerwoordvoerder Marten Klaas Brinksma rond een uur of tien.

Op dat tijdstip is van de brand niet veel (meer) te zien, maar de penetrante rooklucht is al bij de Blokhuispoort hinderlijk. ,,Meerdere panden eromheen zijn ontruimd”, zegt Brinksma. ,,Voor zover we nu weten gaan we ervan uit dat er geen gewonden zijn en dat er niemand meer in de panden is.”

Het hele blok tussen de Uniabuurt, de Weaze, het Zwitserswaltje en de Ossekop is afgezet en overal staan brandweerwagens. Er zijn vijf tankautospuiten uitgerukt, twee hoogwerkers en een grootwatertransport. ,,De pizzeria loopt helemaal door tot het Zwitserswaltje, vandaar dat daar ook rook uit de deur komt.”

Aan het begin van de middag meldde de brandweer de brand onder controle te hebben. Uiteindelijk bleek dat de brand in twee panden heeft gewoed: Bella Roma en het naastgelegen restaurant. De woonruimtes boven de restaurants zijn voorlopig onbewoonbaar, aldus de brandweer.

De kruip-door-sluip-doorbebouwing maakte het er niet makkelijk op om de brand te bereiken. De verzegelde voormalige coffeeshop 058, directe buur van Bella Roma, is door de brandweer opengebroken. Dat hoefde niet bij de andere buur, tapasrestaurant Pata Negra. ,,Panden waarvan de sleutelhouder bekend is hoeven we niet open te breken.”

Nieuws

menu