Kinderen zitten meer achter beeldscherm door corona

Jonge kinderen tot en met zes jaar besteden gemiddeld 2,5 uur per dag aan beeldschermmedia sinds de coronacrisis. Dat is bijna een uur meer dan vlak voor de crisis. Dat blijkt uit twee onderzoeken van Netwerk Mediawijsheid. Voor het corona-onderzoek vulden 613 ouders van kinderen tot en met zes jaar een enquête in. Aan het onderzoek deden 34 Friese gezinnen mee.

Jonge kinderen tot en met zes jaar besteden gemiddeld 2,5 uur per dag aan beeldschermmedia sinds de coronacrisis.

Jonge kinderen tot en met zes jaar besteden gemiddeld 2,5 uur per dag aan beeldschermmedia sinds de coronacrisis. Foto: Shutterstock

‘Vooral het kijken van filmpjes is toegenomen, van 84 naar 114 minuten per dag. En het spelen van online spelletjes, van 29 naar 40 minuten gemiddeld’, concluderen de onderzoekers. Ook zijn kinderen fors meer aan het videobellen en communiceren via een schermpje.

Opvang

Met name kinderen van 5 en 6 jaar zitten fors meer achter een schermpje, zo’n anderhalf uur per dag meer dan anders. ‘Een deel van de toename kan worden verklaard omdat kinderen opdrachten en taakjes vanuit school en de opvang krijgen’, verklaren de onderzoekers. Ongeveer de helft van de groep moet opdrachten voor school maken en nog eens 34 procent krijgt dit van school op vrijwillige basis. Hiermee zijn de kinderen gemiddeld 76 minuten per dag bezig. Soms leiden zulke opdrachten tot problemen, want bij bijna vier op de tien gezinnen met vijf- en zesjarigen kunnen media niet optimaal gebruikt worden. Dit komt met name door verouderde en onvoldoende computers. Overigens krijgen zelfs nul- tot tweejarigen in een kwart van de gevallen educatieve opdrachten vanuit de opvang.

Het onderzoek naar de schermtijd doet Netwerk Mediawijsheid elk jaar, maar de cijfers uit februari waren eigenlijk gelijk al achterhaald vanwege de coronacrisis. Dat vertelt Peter Nikken, lector jeugd en media van hogeschool Windesheim, die meehielp bij het onderzoek. Daarom deed het Netwerk er onmiddellijk een extra onderzoek achteraan, om actuele cijfers te kunnen geven.

Schermtijd

Volgens Nikken is het niet verbazingwekkend dat kinderen nu gauw wat meer op het scherm zitten. ,,Ouders moeten allerlei ballen in de lucht houden. En we mogen ook liever niet te veel naar buiten.”

Toch is het ook nu belangrijk om kinderen te beperken in de schermtijd, zegt Nikken. Veelvuldig schermgebruik zou voor vervroegde bijziendheid zorgen en ook is zonlicht volgens hem belangrijk voor de gezondheid van kinderen. ,,Ik snap dat het lastig is, maar aan ouders blijft het advies: zorg ervoor dat kinderen niet alleen maar met het schermpje bezig zijn, maar ook nog voorgelezen worden en met de poppen, blokjes of kleurpotloden spelen. Dat is belangrijk voor hun ontwikkeling.”

Nieuws

menu