Kira raakte ongewenst zwanger, nieuw project moet vrouwen als zij eerder helpen

GGD Fryslân begint een nieuw project om ongeplande zwangerschappen te voorkomen, door meer expertise te brengen bij hulporganisaties en anticonceptie te bekostigen. Kira (25) raakte onverwachts zwanger. ,,Ik raakte in paniek.”

Kira (op de rug gezien) en haar mentor Samantha.

Kira (op de rug gezien) en haar mentor Samantha. Foto: Fier, Jeroen van de Bovenkamp

Toen Kira (25, niet haar echte naam) er een klein jaar geleden achter kwam dat ze zwanger was, droeg ze al 33 weken een kindje. Ze had de hele nacht last gehad van harde buiken en was de volgende dag naar de huisarts gegaan. Die gaf haar de opdracht een test te doen en urine in te leveren. Ondanks het gebruik van de anticonceptiepil bleek ze zwanger.

De relatie met haar vriend was kort daarvoor afgelopen. Ook op haar ouders, van Oost-Afrikaanse afkomst, kon Kira niet terugvallen. ,,Een zwangerschap zonder huwelijk is niet normaal binnen de cultuur en het geloof”, zegt ze. Ze kwam bij gebrek aan een veilig thuis terecht bij Fier in Leeuwarden, in een opvang voor vrouwen die te maken hebben met geweldsdelicten.

Niet geloven

,,Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, vond ik dat heel zwaar”, zegt Kira geëmotioneerd. ,,Ik kon het eerst niet geloven. Het was heel erg schrikken om te weten dat je over een paar week gaat bevallen. Ik kon een kind van 33 weken niet laten weghalen. Ik ben nu heel gelukkig met haar, maar op dat moment had ik dat liever wel gedaan.”

Vaak is het krijgen van een kind bij de kwetsbare groepen iets wat hen overkomt. Het is niet zo’n bewuste keuze als je ze zou gunnen

Met het nieuwe projectplan Nu niet zwanger wil de GGD Fryslân vrouwen als Kira al in een eerder stadium begeleiden. ,,Vaak is het krijgen van een kind bij de kwetsbare groepen iets wat hen overkomt. Het is niet zo’n bewuste keuze als je ze zou gunnen. Een mevrouw die ongepland zwanger raakte zei tegen mij: ‘Ik maakte me al zo druk over alles. Ik had geen moment gedacht dat ik ook dááraan moest denken’”, vertelt GGD-projectleider Margreet van der Meijde.

Geschuwd

Met het nieuwe project stelt de GGD ‘aandachtsfunctionarissen’ aan binnen verschillende wijkteams, verslavingszorg en hulporganisaties als het Leger des Heils, MEE en Fier. Die functionaris wordt geschoold om het gesprek aan te gaan met kwetsbare personen over de kinderwens, seksualiteit en geschikte anticonceptie. Ook moet deze persoon het thema meer onder de aandacht brengen bij zijn of haar collega’s binnen de organisatie.

Met dit programma is het de bedoeling dat de hulpverlener echt naast de cliënt komt te staan. Niet van: ‘maak maar een afspraak bij je huisarts’

,,Zo’n gesprek over een kinderwens en anticonceptie wordt vaak geschuwd”, zegt Van der Meijde. ,,Met dit programma is het de bedoeling dat de hulpverlener echt naast de cliënt komt te staan. Niet van: ‘maak maar een afspraak bij je huisarts’. Maar echt met diegene meegaan naar de afspraak. Want veel cliënten halen een spiraaltje of pil wel op, maar laten het vervolgens op het nachtkastje liggen.” Voor de bekostiging van anticonceptie voor kwetsbare groepen is vanuit het projectplan budget. Veel van de kwetsbare personen hebben te maken met schulden, waardoor anticonceptiekosten – wat van het eigen risico afgaat – te zwaar op hun budget drukt.

Afstaan

Voor Kira uit Leeuwarden kwam haar dochter ook onverwachts. Ze zocht hulp bij Veilig Thuis en stond haar dochter na de geboorte af aan een pleeggezin. ,,Ik besloot dat het beter was om helemaal afstand te houden van het kind. Ik wist nog helemaal niks en raakte in paniek.”

Lees ook: Seksueel geweld wordt nog te laat opgemerkt

Na de bevalling miste Kira haar dochter erg, ook al kon ze wekelijks met de pleegouders videobellen. ,,Ik kon ineens niks zonder het kind. Het was heel zwaar.” Na zes weken, toen Kira bij Fier was opgenomen, kwam haar dochtertje bij haar terug. Bij de vrouwenopvang wordt ze begeleid in het opvoeden van haar dochter en het oppakken van haar leven.

Ze zijn bang dat ze het helemaal alleen moeten doen. Dan zeggen wij: ‘Je hoeft het nog niet alleen te kunnen’

Daar ontmoette Kira haar mentor vanuit Fier, Samantha Schrader. Zij begeleidt meerdere moeders, waarmee ze in gesprek gaat over hun zwangerschap. In Kira’s groep zitten nog vijf andere meiden (en zeven baby’s, waarvan twee nog ongeboren). ,,Vaak is er angst voor het moederschap.” Zulke vrouwen helpt Samantha – als ze er vroegtijdig bij zijn – ook in de keuze of ze het kind willen houden of niet. ,,Ze zijn bang dat ze het helemaal alleen moeten doen. Dan zeggen wij: ‘Je hoeft het nog niet alleen te kunnen. Wij gaan je helpen om het alleen te kunnen.’”

Misvattingen

Samantha vindt het goed dat er een nieuw preventieprogramma is. Zij merkt dat er nog vaak misvattingen zijn bij jonge moeders, bijvoorbeeld als het gaat over de vruchtbaarheid. ,,We hebben ook wel jonge moeders op de groep gehad die dachten: als ik geen seks heb op mijn vruchtbare dagen, word ik niet zwanger. Of dat meiden elkaar tips geven: ‘jij geeft nog borstvoeding, dus je kunt het nog veilig doen.’ ‘Je eisprong kun je gewoon uitrekenen.’ Zulke dingen.”

Ik vond het eng, want ik kon me niet voorstellen dat ze mij zouden accepteren. En al helemaal niet met het kind

Kira krijgt ondertussen steeds meer haar leven op de rit. Ze herstelde met de hulp van Fier-zorgverleners het contact met haar ouders, die ze verschrikkelijk miste. ,,Ik vond het eng, want ik kon me niet voorstellen dat ze mij zouden accepteren. En al helemaal niet met het kind.” Toch gebeurde dat.

Eigen plekje

Ook heeft ze zich weer ingeschreven voor de opleiding waar ze dementerende ouderen leert verplegen, iets waar ze mee stopte toen ze drie jaar geleden een relatie kreeg met de vader van haar dochter. Ook is de kinderopvang geregeld, is ze bezig met rijlessen en gaat ze binnenkort weer op zichzelf wonen. Kira: ,,Op een eigen plekje samen zijn met mijn kind: dat is mijn droom.”

Lees ook: Hulpverleners gaan in gesprek met kwetsbaren over kinderwens en anticonceptie

Mentor Samantha: ,,Het duurde haar eerst allemaal veel te lang en nu zegt ze ‘Oh, wat gaat dat snel’.” Kira moet erom lachen. Zij heeft vrede met de situatie. ,,Ik geniet erg van mijn dochter, ik heb het goed met haar. Als ik zie hoe ze groeit en dingen ontdekt. Dan denk ik: het is goed geweest om hier te komen en een kind te krijgen. Als ik niet zwanger was geraakt, was ik misschien altijd al wel in die situatie gebleven. Mijn dochter heeft eigenlijk mijn leven gered.”

www.chatmetfier.nl

Nieuws

menu