Klarinetvraag is een struikelblok in het wiskunde-examen

Leerlingen van CSG Liudger in Drachten maken hun examens niet op school, maar in een kerk. Niek Iedema en Bram Klaver merken weinig verschil, maar doen voor elk examen wel een schietgebedje voor de zekerheid.

Nederland, Drachten, 26-05-2021. Eindexamen van het Liudger vindt onder andere plaats in de Bethel Kerk in Drachten. KM 12

Nederland, Drachten, 26-05-2021. Eindexamen van het Liudger vindt onder andere plaats in de Bethel Kerk in Drachten. KM 12 Foto: Jilmer Postma

Niek Iedema en Bram Klaver zijn als eersten klaar met het havo-examen wiskunde A, de populairste wiskundevariant. In de zaal die zondags wordt gebruikt voor de dienst van de vrije baptistengemeente Bethel in Drachten zitten nog tientallen andere examenkandidaten van CSG Liudger te zwoegen.

Om voldoende ruimte afstand te kunnen houden maakt de middelbare school voor grote groepen gebruik van de Bethelkerk. De havisten die het meer theoretische wiskunde B-examen maakten deden dit gisteren op school.

Niek en Bram zijn er niet zo van onder de indruk dat ze examens maken in een kerk. ,,Het is niet heel anders dan op school”, zegt Bram. ,,Alleen is het hier wat groter en dat is wel fijn.” Niek vindt het ook niet zo’n traditionele kerk. ,,Je ziet niet direct dat het een kerk is. Je zit hier niet in houten bankjes. Maar we hebben voor de zekerheid voor elk examen wel met elkaar een kort gebedje gedaan. Wie weet helpt het nog.”

Ze hebben het examen naar eigen zeggen matig gemaakt. ,,Ik vond vooral de verhaaltjes lastig bij de opdrachten lastig”, zegt Bram. ,,Soms was het moeilijk omschreven waardoor je niet goed weet wat en hoe je het moet uitrekenen. Vooral de vraag waarbij je de frequentie moest uitrekenen van een bepaalde noot op een klarinet vond ik ingewikkeld.”

Dit was volgens wiskunde docent Reynaut Kuipers ook wel een van de moeilijkste vragen van het examen. ,,Daar zit een exponentieel verband in en dat vinden leerlingen vaak nog lastig.” Het is voor hem dit keer een grotere uitdaging dan in andere examenjaren om alles op tijd na te kijken. Omdat er dit jaar een extra tijdvak is ingesteld moeten de examens uit het eerste tijdvak in verhouding eerder nagekeken zijn. ,,We moeten daarnaast ook de tweede correctie voor een andere school doen. Vooral voor scheikunde waarvan volgende week de laatste examens worden nagekeken wordt het lastig om alles op tijd af te ronden.”

Kuipers is wel blij dat de eindexamens zijn doorgegaan. ,,Voor de leerlingen is dit wel mooier. Ze sluiten nu echt iets af. Bovendien kon je nu naar iets toe werken. Er waren leerlingen bij die al aan het begin van het jaar zoiets hadden van: ,,Joh, die examens gaan dit jaar toch weer niet door dus we kunnen wel rustig aan doen”. Die moesten nu wel even aan de bak.”

Om 16.30 moeten de leerlingen echt de pennen neerleggen en stroomt de hal vol. Ze pakken hun telefoon uit de bak bij de conciërge en hun jas en dan naar buiten want napraten in de hal is er niet bij, anders staan er teveel leerlingen te dicht bij elkaar. Nova Akkerman en Iris Hoeksema moesten het examen voor hun gevoel aan het einde een beetje afraffelen. ,,Die klarinetvraag was echt zo’n vraag waar je lang bij kon blijven hangen”, zegt Nova. Ze maken zich uiteindelijk toch niet veel zorgen over het eindresultaat. ,,Het was wel moeilijk”, vindt Iris. ,,Maar het moet wel goed komen. We hebben veel geoefend.”

Nova vond het wel jammer dat de lessen dit jaar korter waren dan anders vanwege de coronacrisis. ,,We hadden nu lessen van 35 minuten. Dan mis je toch tijd om meer vragen te stellen. Bij wiskunde loop je vaak gaandeweg tegen bepaalde dingen aan die je niet snapt en dan is het fijn als de docent in de buurt is. Ik merk wel dat die kortere lessen effect hebben gehad.”

Ze heeft morgen haar laaatste examen en hoopt na de vakantie te kunnen beginnen met de studie rechten. Sander Kooistra wacht nog een jaartje met studeren. ,,Ik ben er nog niet zeker van of er wel weer volledig les wordt gegeven op het hbo na de vakantie en dan ben ik bang dat de kwaliteit toch minder is. Daarom wacht ik liever nog een jaar voor alles weer echt normaal is.”

Voor de meeste leerlingen zitten de examens in het eerste tijdvak er alweer bijna op. Vandaag staan de examens filosofie en biologie op de planning voor de havo. Het vmbo t maakt muziek en engels en het vwo buigt zich over handvaardigheid, textiele vormgeving, tekenen en Duits.