Dit artikel is vandaag gratis

Kom dinsdag 20 december kerstliederen zingen in de Grote Kerk van Leeuwarden tijdens de kerstsamenzang van het Friesch Dagblad

De Kerstsamenzang in 2018. Foto: Marcel van Kammen

Lekker met een grote groep mensen zingen en na afloop warme chocola: een fijne opmaat naar Kerst. 20 december is het weer zover, in de Grote of Jacobijner kerk in Leeuwarden. Ik hoop dat u zich opgeeft en mensen uitnodigt om met u mee te komen.

All I want for Christmas is you van Mariah Carey is al sinds jaar en dag het populairste kerstliedje ter wereld. In termen van verkochte cd’s dan, of als gestreamd liedje op Spotify. Van de échte kerstliederen blijven natuurlijk Ere zij God en Stille Nacht en De herdertjes lagen bij nachte de traditionele top-drie vormen. Wat is uw favoriet en waarom? Laat het ons weten, want we zijn hier achter de schermen bezig met het optuigen van de traditionele meezingdienst in de Grote of Jacobijner Kerk in Leeuwarden.

Dat is altijd een van de fijnste klussen van het jaar. Het trekt ons even van het toetsenbord weg, we hebben onze vaste zit met de mensen van de kerk - die nemen het leeuwendeel van de organisatie op zich, zal ik direct maar zeggen - en verheugen ons op wat komen gaat. Dit jaar nog meer dan anders want we konden het de afgelopen twee jaar niet doen. Hoe veel mensen en organisaties moeten dat bij alles wat ze nu organiseren zeggen: na twee jaar onderbreking pakken we de draad weer op. Het is fijn om te kunnen zeggen, maar er speelt ook een steekje van verdriet op bij de herinnering aan die twee jaar dat zo veel níét kon, bij alles wat we níét konden delen met familie en bekenden, bij de mensen die we in die tijd uit het oog verloren zijn, bij de moeite die het soms kost om de draad weer op te pakken.

Oratoriumkoor ter ziele

En dat is ook niet altijd gelukt. Het oratoriumkoor waar ik in meezong, COV Immanuël in Franeker, is ter ziele gegaan tijdens de eerste lockdown. Zo is het meer clubs, verenigingen en ondernemingen vergaan. En in andere gevallen is de belangstelling of opkomst toch iets minder groot dan voorheen. Bij kerkdiensten bijvoorbeeld. Zijn mensen makkelijker geworden? Of voorzichtiger? Of een beetje van allebei? We weten het niet precies. Hoe dan ook hopen we dat bij deze kerstsamenzang de vreugde het wint van de eventuele huiverigheid.

Bij elkaar komen op een laagdrempelige manier, gewoon ergens zonder betaling naar binnen schuiven en elkaar zien, bij elkaar zijn en dan samen luisteren naar preek, verhaal of interview: daar kan geen Netflix of televisie tegenop. Nou ja, een WK voetbal misschien maar de finale is dan nét achter de rug.

Machtig mooi feest

En samen zingen is nog weer een treetje hoger dan passief luisteren. Iedereen die weleens kerkt of in een koor zingt, kan ervan getuigen. Het helpt je over je besmuiktheid heen, het tilt je op, er gebeurt niet alleen iets met je mond en stembanden maar met je hele lijf en psyche. ‘Zing mijn ziel’ : het heet vast niet voor niets zo in de psalm.

Het is zoals predikant Bart Visser het bij de laatste kerstsamenzang in zijn korte meditatie al zei: ,,Kerst is gewoon een machtig mooi feest om te vieren.” Vanwege al die liederen die iedereen, kerkganger of geen kerkganger, zo goed kent. En vanwege dat wonderbaarlijke verhaal van een God die zich niet in het verborgene houdt maar als mens op aarde komt, zichtbaar en verbonden met mensen: ‘Komt verwondert u hier mensen / Zie hoe dat men hem in doeken bindt.’

Geef u gratis op

Reden genoeg om dat feest dus een beetje naar voren te trekken en zo ietsje langer te maken dan de twee officiële feestdagen. Kom lekker meezingen. Een meditatie is er dit jaar niet bij maar tussen het zingen door vertellen we het hele kerstverhaal.

Opgeven is, zoals gezegd, gratis en kan heel makkelijk via deze link.

Nieuws

menu