Dit artikel is vandaag gratis

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen naar de Waddeneilanden

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens een bezoek aan zeilschool De Veenhoop in september 2020. Foto: ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken op dinsdag 9 en woensdag 10 mei alle Waddeneilanden. Het is voor het eerst dat alle Waddeneilanden worden bezocht tijdens een koninklijk streekbezoek.

Onderwerp van het bezoek is de leefbaarheid op de Waddeneilanden. Het zal gaan om thema’s als wonen en leven, toekomstbestendig ondernemen, optimale bereikbaarheid en onderlinge samenwerking.

Dinsdagmiddag begint het koninklijk paar aan zijn bezoek aan de Friese Waddeneilanden op Vlieland. Ze zullen daar onder meer eilandschool De Jutter, zorgvilla De Ton in Boswijk en het Tromp’s Huys bezoeken.

Op Terschelling zullen de koning en koningin in gesprek gaan met de KNRM over de drie recente ernstige bootongelukken. Ook bezoeken ze een voorstelling van Tryater in het kader van Oerol. Vervolgens reist het paar naar Ameland. Daar zullen zij onder meer in gesprek gaan over de bereikbaarheid van het eiland en spreken ze met Staatsbosbeheer en de toeristische sector.

De reis eindigt op Schiermonnikoog. Daar zullen ze praten met alle zeven boeren van het eiland en bezoeken ze de ambulancepost. Ook zullen de koning en koningin de vijf monniken in het klooster op Schiermonnikoog ontmoeten. Tot slot bezoekt het koninklijk paar de Spar Brunekreef, de enige supermarkt op het eiland.

Nieuws

menu