Basisscholen hebben niet genoeg geld voor betere ventilatie: ook Friese bestuurders hebben er kopzorgen over

Basisscholen krijgen het geld dat nodig is om de ventilatie in schoolgebouwen aan te passen niet bij elkaar. Dat zegt de PO-Raad. Ook in Fryslân staan scholenkoepels voor de opgave om soms tonnen op het kleed te krijgen.

Minister Arie Slob (thans demissionair) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bij een bijeenkomst over ventilatie op scholen van vorig jaar.

Minister Arie Slob (thans demissionair) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bij een bijeenkomst over ventilatie op scholen van vorig jaar. Foto: Koen van Weel Koen van Weel

De PO-Raad reageerde op een onderzoek van vakbond CNV Onderwijs, waarin een op de drie basisschoolleerkrachten zegt dat de ventilatie op hun werkplek niet in orde is. Scholen kunnen van het rijk geld krijgen voor het verbeteren van de ventilatie, wat ook nodig is om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het rijk betaalt echter slechts 30 procent van de rekening.

Tonnen

,,Dit loopt in de tonnen”, laat Harrie Steenstra van scholenkoepel Noventa (Christelijk Primair Onderwijs in Achtkarspelen) weten over de problematiek, die hij herkent. ,,Wij hebben al twee scholen aangepakt, en een aantal scholen voldeed al. Maar er is ook een paar scholen dat nog moet. Bij een daarvan kost het 100.000 euro.”

Al met al schat Steenstra in dat de aanpassingen de koepel een half miljoen euro gaan kosten. ,,Dat kunnen we niet in één keer oplossen. We zijn geconfronteerd met nieuwe eisen, en daar zijn de scholen niet opgericht.”

Behoorlijk in papieren

Ook Hans Greidanus, directeur-bestuurder van PCBO Leeuwarden, herkent de problemen. ,,Het PO maakt zich al langer hard voor een gezond binnenklimaat, en dat is door corona meer in de schijnwerpers gezet. Er is cofinanciering van het rijk, maar omdat twee derde deel van de kosten voor rekening van het bestuur komt kan dat behoorlijk in de papieren lopen.”

PCBO Leeuwarden heeft recent al bij drie scholen extra maatregelen genomen. Er is een aanvraag voor een verbouwing van een derde school. De regeling is erop gericht dat scholen samen met gemeenten een oplossing vinden. ,,En je ziet in het land ook dat gemeenten de verantwoordelijkheid nemen en met een plan komen. Maar in Leeuwarden is dat nog niet het geval.”

Gemeente beheerder

Niet alle scholenkoepels zitten met de opgaven. Zo zitten veel scholen van cpo De Tjongerwerven in multifunctionele centra, meldt directeur-bestuurder Alfred Vos. ,,Dus wij zitten in de luxesituatie dat de gemeente beheerder is van veel panden. Na de zomer gaan we met de gemeente in gesprek over de ventilatie.”

Stroperige besluitvoering

Vanuit de ventilatiebranche klinkt ook kritiek op de vaak stroperige besluitvorming rond nieuwe systemen die voor frisse lucht moeten zorgen. Er zijn te veel partijen naast de school en gemeente die hun zegje moeten doen over de ventilatie, zegt voorzitter Wouter Wijma van koepelorganisatie Binnenklimaat Nederland. Volgens hem is het ook tekenend dat hij van slechts twee à drie scholen hoorde die werk maakten van betere ventilatie, toen ze in de wintermaanden gedwongen dicht moesten wegens een opleving van het coronavirus. ,,Scholen blijven alles in de vakantie plannen. Dus voordat alle scholen hun ventilatie op orde hebben, zijn we misschien wel drie jaar verder.”