Kruistocht naar Den Haag voor behoud grutto’s

Met duizenden mensen op rubberlaarzen dwars door de weilanden vanuit Fryslân naar Den Haag marcheren. Zo ziet Bastiaan Blaauw van burgerinitiatief Kening fan ’e Greide de nationale mars voor biodiversiteit voor zich.

Een Gruttojong kruipt tegen moeder aan, om vervolgens onder de warme veren een paar minuten op te warmen.

Een Gruttojong kruipt tegen moeder aan, om vervolgens onder de warme veren een paar minuten op te warmen. Foto: Marcel van Kammen

,,We willen hiermee bewustwording creëren van de staat van de landbouw, het cultuurlandschap en de biodiversiteit en de regering er toe bewegen met concrete plannen te komen.”

Kening fan ’e Greide hoopt met de mars vergelijkbare aantallen op de been te brengen als de Britse bioloog en tv-presentator Chris Packham met zijn People’s Walk for Wildlife in Londen op 22 september. ,,Wij willen graag een vergelijkbare demonstratie organiseren voor de verbetering van de biodiversiteit, een soort kruistocht voor de grutto.” De mars wordt vlak voor of na het broedseizoen georganiseerd. ,,Dan leeft het het meest.”

Iedereen was positief over de landbouwvisie, de grote vraag is hoe dit moet worden gerealiseerd

Het plan werd zondag gelanceerd tijdens de Stoarmrin bij de boerderij van voormalig CDA-gedeputeerde Sjoerd Galema in Burgwerd. Bezoekers maakten een wandeling door de landerijen en discussieerden over de landbouwvisie van minister Carola Schouten. Zo’n 110 mensen kwamen er op af. Naast natuurbeheerders en bezorgde burgers waren dit boeren, zowel uit de biologische als de intensieve landbouw.

,,Ondanks de verschillende achtergronden bleek iedereen het er over eens te zijn dat de biodiversiteit versterkt moet worden. Iedereen was positief over de visie. De grote vraag is hoe dit moet worden gerealiseerd.” De deelnemers kregen kaartjes waarop ze suggesties konden schrijven. Zo werd er geopperd bestrijdingsmiddelen te verbieden, de overstap naar biologische landbouw makkelijker te maken en langetermijnvisies op te stellen voor natuurbeheer. ,,Deze kaartjes willen we over een maand aan Schouten aanbieden. We hopen met haar in gesprek te kunnen.”

Nieuws

menu