Kunstenaar Inge Meijer uit Amsterdam laat auto met planten opgaan in het landschap van Beetsterzwaag

Niet alleen wetenschappers en politici zijn bezig om oplossingen te bedenken voor de klimaatproblematiek, ook kunstenaars. Inge Meijer uit Amsterdam verbleef zes weken lang in Beetsterzwaag en verbreedde haar blik.

Inge Meijer laat haar auto opgaan in het Friese landschap.

Inge Meijer laat haar auto opgaan in het Friese landschap.

Haar inzichten onthult ze zondagmiddag bij en in de Tropische Kas waar ze de afgelopen anderhalve maand vrijwilliger was tijdens haar residency aan Community Garden. Voor het Friesch Dagblad geeft ze alvast een voorproefje en een voorvertoning van de film die zondag zijn première beleeft.

Kunstenaarskolonie Ruigoord

Meijer (36) woont in Amsterdam-West en werkt in de culturele vrijhaven Ruigoord , een bekende kunstenaarskolonie in Amsterdam. Om afstand te nemen van de stad verbleef ze sinds 1 juli in het kunstenaarsonderkomen van Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag. ,,Ik heb ontdekt dat wanneer je meer ruimte om je heen hebt, dat iets met je doet. In de stad zit je meer opgesloten en heb je meer prikkels. Je ziet hier veel groen. Je hebt hier vergezichten. Je kunt ver zien en dat verruimt je blik. Je hebt meer mogelijkheden om na te denken, om stil te staan. Je kunt hier niet op de automatische piloot aan het werk gaan, maar al je zintuigen komen op scherp te staan”, verwoordt ze haar ervaring.

Niet alle groen is natuur, leerde ze van een van de veertig vrijwilligers in de kas. De strakke raaigraslanden ervoer ze in eerste instantie als ‘mooi groen’ totdat iemand haar vertelde dat het voor hem ‘beton’ was. ,,Stukken grasland associeerde ik al snel met natuur, maar ik leerde dat daar weinig leven in zit. Voor de biodiversiteit, voor de insecten, de bijen is zadenrijk grasland veel beter”, weet Meijer inmiddels.

Publieke ruimte nu meestal voor auto’s

Als vertrekpunt voor haar Community Gardenproject wilde ze onderzoek doen naar hoe we de publieke ruimte, die nu meestal gereserveerd is voor auto’s, kunnen inzetten voor tuinen waar iedereen gebruik van kan maken. Met dat idee liep ze al een paar jaar rond. ,,En als iets heel lang in je hoofd zit, zit dat er niet voor niks. Dan moet je er wat mee doen”, zegt ze.

Het idee ontstond toen ze had gelezen over hoe Fokke van Katwijk en Bram Bos in 1998 het dak van een auto hadden weggezaagd, het voertuig vol gooiden met tuinaarde en er een tuintje van maakten. De autotuin bleef zes jaar staan op een parkeerplek in Amsterdam-Zuid.

Vervolgens zag ze een foto en interview van de Colombiaanse bloemenhandelaar Duván Antonio Ramírez, die om zijn auto een installatie had gebouwd waarop hij zijn eigen gekweekte planten vervoerde. De auto was daardoor een bloemenzee geworden en het blik was nauwelijks nog zichtbaar. ,,Het was geniaal wat die bloemenhandelaar had bedacht. Heel inventief. Ik dacht: ik wil de auto laten opgaan in zijn natuurlijke omgeving”, legt Meijer uit.

Het is een mooi beeld waar je blij van word

Haar eigen groene Toyota Starlet was het doelwit voor haar project. Ze haalde afgedankte plastic kratjes bij een tuincentrum en maakte die met tieraps vast op de motorkap en het dak van de auto. Vervolgens zette ze zoveel mogelijk inheemse planten in de kratjes. Uiteindelijk reed ze over een pad naar een boerderij terwijl vanuit een drone filmbeelden werden gemaakt. Deze film is zondag te zien in de schuur bij de tropische kas. ,,De auto wordt onderdeel van het landschap. Ik hoop dat ik hiermee andere mensen kan inspireren om te vergroenen. Het is een mooi beeld en daar word je blij van. Toen we afgelopen zondag door het dorp reden, zag je mensen stoppen en blij verrast kijken naar de auto.”

De kunstenares weet inmiddels dat er een Spanjaard rondrijdt met vetplanten op zijn auto die water krijgen van de airco van de auto. ,,In mijn fantasie zie ik allemaal auto’s rijden met planten erop”, vertelt ze. Ook heeft ze bedacht om het fenomeen ‘adoptietuin’ te introduceren. Veel mensen kunnen vanwege ouderdom of gezondheid hun eigen tuin niet onderhouden, terwijl er misschien in de buurt iemand is die graag zijn groene vingers wil gebruiken. Ook is ze enthousiast over de ideeën van beeldend kunstenaar en tuinfantast PJ Roggeband die het concept uitlaattuin en uitleentuin heeft bedacht. Zo gaat Roggeband met een set planten wandelen en stelt hij planten ter beschikking die mensen een poosje mogen lenen. Vorig jaar was zijn uitleentuin onder meer aanwezig op camping Stortemelk op Vlieland. Hij geeft zondag ook een presentatie.

Inge Meijer voltooide een BA aan de ArtEZ Academy of Fine Arts and Design in 2012 en voltooide in 2017 de tweejarige residency aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Haar werk is tentoongesteld in instellingen en galeries in Amsterdam en in het buitenland. Vorig jaar werd haar publicatie, The Plant Collection , geselecteerd voor de Best Verzorgde Boeken.

Op zondag 15 augustus om 15.30 uur is de eindpresentatie bij de Tropische Kas in Beetsterzwaag. De toegang is gratis, maar vanwege corona is aanmelden vooraf nodig: info@kunsthuissyb.nl.