Wel of geen organen doneren? Een kwart van de inwoners van Fryslân heeft niet gekozen en zij worden nu automatisch toegevoegd aan het Donorregister

Ruim 130.000 Friezen die tot nu toe nog geen keuze hebben gemaakt of zij hun organen willen doneren, zijn vanaf nu automatisch toegevoegd aan het Donorregister. Dit is een kwart van de volwassenen in Fryslân. Zij krijgen hierover binnenkort een brief.

Op 1 juli wordt de nieuwe Donorwet van kracht. Die regelt dat mensen die niet in het register staan, hierin worden opgenomen met de notitie dat ze geen bezwaar hebben tegen orgaandonatie.

Op 1 juli wordt de nieuwe Donorwet van kracht. Die regelt dat mensen die niet in het register staan, hierin worden opgenomen met de notitie dat ze geen bezwaar hebben tegen orgaandonatie. Foto: Pieter Stam de Jonge Pieter Stam de Jonge

Op 1 juli ging de nieuwe Donorwet in. Die houdt in dat wie niets doorgeeft en achttien jaar of ouder is, in het register komt te staan als ‘geen bezwaar tegen donatie’. Overigens kunnen kinderen vanaf 12 jaar hun voorkeur aangeven, als zij dat willen. Maar als ze niets invullen, heeft dat geen consequenties.

De afgelopen maanden hebben mensen die nog niks doorgegeven hadden drie keer een brief van hun gemeente gekregen met het verzoek om het register alsnog in te vullen. Fryslân is met Groningen en Drenthe de laatste provincie waar het briefproces is afgerond en waar de registratie nu is vastgelegd.

Orgaandonor

Driekwart van de Friezen gaven hun voorkeur wel door. Van hen gaf 34,7 procent aan wel orgaandonor te willen zijn. 30,7 procent wil dit niet. 8 procent laat de keuze om wel of geen organen te doneren over aan de partner of de familie en 1,1 procent laat dit over aan één aangewezen persoon.

Daarmee zijn de voorkeuren in Fryslân redelijk gelijk aan het landelijke beeld. In totaal gaf bijna 24 procent van de Nederlands geen voorkeur aan waardoor zij automatisch als donor zijn aangemeld in het register. 34,4 wil donor zijn en 31 procent niet. Ruim 10 procent wil dat iemand anders hierover beslist.

Voorkeur

In provincies waar het briefproces al eerder is afgerond, blijkt dat na het versturen van de brief waarin staat dat iemand automatisch aan het Donorregister is toegevoegd, alsnog 10 procent het register invult. In Zuid-Holland was dit bijvoorbeeld al in april afgerond, waardoor het Donorregister redelijk goed kan inschatten wat zo’n laatste brief voor effect heeft.

Overigens kunnen mensen tussentijds altijd hun voorkeur in het Donorregister wijzigen. Dit kan op www.donorregister.nl . Het advies vanuit de overheid om een keuze ook mede te delen aan partner, familie en vrienden.

Demissionair minister Tamara van Ark is blij dat nu ook de drie noordelijke provincies zijn verwerkt in het Donorregister. ,,Het is fijn dat drie kwart van de Friezen zelf een keuze heeft ingevuld in het Donorregister. Want dit geeft duidelijkheid over wat jij wilt dat er na je dood met je organen en weefsels gebeurt. Zo voorkom je onduidelijkheid bij je nabestaanden.”

Wachtlijst

Het aantal actief wachtende patiënten op een orgaan lag begin dit jaar op 1257. Ongeveer 133 patiënten wachten er op een donorhart. De grootste groep actief wachtenden zijn nierpatiënten (in totaal 828 begin 2021).

Niet alle organen kunnen gedoneerd worden. Bij orgaandonatie gaat het om hart, nieren, lever, longen, alvleesklier en darmen. Bij weefseldonatie zijn vooral geschikt: huid, botweefsel, oogweefsel, hartkleppen, bloedvaten en zenuwweefsel. Er is geen maximumleeftijd voor donatie. Het hart van een 80-jarige is bijvoorbeeld niet meer geschikt voor donatie. Maar deze persoon kan nog wel huiddonor zijn.