Dit artikel is vandaag gratis

Streekomroepen RTV NOF en Omroep Zilt krijgen een kwart miljoen euro van het rijk

Een auto van streekomroep RTV NOF voor het omroeppand in De Westereen. Foto: RTV NOF

Ter bevordering en professionalisering van de lokale journalistiek hebben RTV NOF, de streekomroep voor Dantumadiel, Noardeast-Fryslân, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel, en Omroep Zilt (radiozenders Radio Eenhoorn, Omroep Lennard en Omroep RSH) elk 250.000 euro toegekend gekregen van het rijk. De middelen worden beschikbaar gesteld vanuit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Dat is dinsdagochtend bekendgemaakt. Het stimuleringsfonds heeft in totaal 22 aanvragen (van de 86) gehonoreerd voor 2023. Het gaat om veertien samenwerkingsverbanden en acht individuele omroepen. Allen ontvangen zij een kwart miljoen euro. In totaal gaat het om 46 lokale omroeporganisaties. De omroepen krijgen ook een mentor aangewezen die meedenkt over het verstevigen van de organisatie.

,,Geweldig nieuws dat wij bij deze kopgroep zitten”, reageert Marco Keizer, voorzitter van RTV NOF. ,,We kunnen hiermee onze organisatie verder professionaliseren, de journalistieke samenwerking met Omrop Fryslân nog verder versterken en betere ondersteuning bieden aan de meer dan honderd vrijwilligers die actief zijn bij RTV NOF”. De subsidie geldt voor een jaar en wordt daarna mogelijk met een jaar verlengd. Het geld moet vooral ingezet worden voor werkgelegenheid.

De NLPO, de belangenorganisatie van de lokale omroepen, streeft naar structurele bekostiging van de lokale omroepen vanuit het rijk. Dat zou in 2025 in moeten gaan. Nu nog krijgen lokale omroepen een bijdrage vanuit gemeenten.

Nieuws

menu