Dit artikel is vandaag gratis

Van 'te moeilijk' tot gebrekkige voorbereiding: LAKS krijgt een recordaantal van 285.700 klachten over de eindexamens

Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) bezoekt de eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Foto: ANP

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft tot en met maandag een recordaantal van 285.700 klachten binnengekregen over de eindexamens. Het record van vorig jaar (212.000) werd vorige week dinsdag al verbroken. Het eerste tijdvak kwam maandag tot een einde met met de examens Spaans, Turks, Fries, Russisch en Arabisch op havo en vwo.

Koploper met 129.000 is de categorie ’het examen is te moeilijk’. Veel klachten gingen over te lange en ingewikkelde teksten, het gebruik van te moeilijke woorden, maar ook over opgaven die niet aansloten bij de in de lessen behandelde stof.

Het record komt niet onverwacht, stelt coördinator van de eindexamenklachtenlijn Sarah Broekmeulen. „Leerlingen weten ons steeds beter te vinden, ook met inhoudelijke klachten. Het is tof om te zien dat klagen in sommige gevallen ook echt zin heeft gehad.”

Veel te verwerken

Het LAKS kreeg flink wat organisatorische klachten te verwerken. Die gingen onder andere over de gebrekkige voorbereiding op de examens door de coronaperiode, over niet of te laat gemelde fouten in de opgaven en over geluidsoverlast. „Ons team belde de scholen dan op om verhaal te halen. Gelukkig erkenden veel scholen wat er mis was gegaan en beloofden ze beterschap”, aldus Broekmeulen.

Op 9 juni horen examenkandidaten die al hun examens in het eerste tijdvak hebben gedaan de uitslag. In totaal deden dit jaar ruim 188.000 scholieren examen. In het vmbo 92.000 leerlingen, op de havo’s bijna 55.000 leerlingen en in het vwo bijna 41.000 leerlingen.

Het aantal klachten zal waarschijnlijk nog verder oplopen. Van 13 tot en met 24 juni is het tweede tijdvak waarin kandidaten examen kunnen doen of herkansen. De mogelijkheid om te spreiden werd ingevoerd om scholieren na de coronaperiode de kans te bieden zich wat langer voor te bereiden.

Nieuws

menu