Gekeurd van sik tot staart: landgeiten uit heel Nederland komen samen in Harkema voor jaarlijkse keuring

In alle soorten, maten en kleuren waren ze er zaterdag. Van klein tot groot, kort- en langharig, met krullen of steil haar en van wit tot zwart en alles er tussenin. Het terrein van Openluchtmuseum de Spitkeet in Harkema vormde een passend decor voor de jaarlijkse keuring van de Lângeiten Fokkersklup Fryslân.

Keurmeesters Hans Scheltinga en Albert van der Streek beoordelen een landgeit

Keurmeesters Hans Scheltinga en Albert van der Streek beoordelen een landgeit Foto: Jilmer Postma

Achttien leden van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten hebben zich ingeschreven en bieden samen 65 dieren ter keuring aan. De club telt een kleine tachtig leden in Fryslân, vertelt Albert Thalen, secretaris van de Friese afdeling, de Lângeiten Fokkersklup Fryslân.

Zelf is hij ooit begonnen met één landgeit, inmiddels heeft hij er zestien. ,,Ze zijn apart en hebben iets bijzonders. Daarnaast zijn ze niet veeleisend. Ze kunnen het hele jaar door buiten lopen.”

Bokken en springen

Ondertussen worden verschillende geiten naar het showterrein geleid. De ene loopt gewillig mee, de ander is wat minder meegaand en komt al bokkend en springend de ring in. De stem van keurmeester Albert van der Streek is door de luidsprekers op het terrein goed te horen: ,,Het is een mooi beest,” zegt hij over een middelgroot wit en bruin exemplaar. ,,Maar zoals altijd hebben we ook wat aanmerkingen. Van de zijkant is hij mooier dan van de voorkant.”

Waar let zo’n keurmeester nou op? ,,De bokken moeten langharig zijn en een mooie hoornpartij hebben. Daarnaast wordt er onder andere gelet op de vorm van de kop, hoogte en kleurslag,” vertelt Thalen.

René Boersma uit Twijzelerheide knikt aan de kant van het showterrein instemmend mee als de keurmeester uitlegt dat de kop van het bruin-witte beest wat aan de smalle kant is. Hij is een geïnteresseerde bezoeker van de keuring en heeft vroeger zelf ook geiten gehad. ,,Ze zijn heel lief en ongelofelijk nieuwsgierig.”

Er zijn daarnaast ook nog allerlei praktische voordelen aan de dieren verbonden, legt hij uit. ,,Geitenmelk is de beste melk die er is, die kun je zo aan een baby geven. Daarnaast zijn het ook de beste dieren voor begrazing. Het gras blijft mooi omdat ze de grond netjes aanstampen.”

Zeldzaam

De landgeit is een oud Nederlands ras dat van oorsprong op de heidevelden leefde. Het is een geit met grote hoorns, die tegen een stootje kan en ook in de winter buiten kan staan. Het ras is zeldzaam en was in de jaren vijftig van de twintigste eeuw bijna uitgestorven. Door een goed fokprogramma kwamen er vanaf de jaren zeventig weer meer dieren. Hij wordt veel als hobbydier gebruikt, maar wordt ook nog steeds ingezet om heidevelden te begrazen.

De geit van Klaske Bouma en Joost Boer uit Kootstertille is net gekeurd. ,,Hij had een goede score, ik ben best tevreden,” zegt Klaske. Ze hebben al twintig jaar geiten en komen jaarlijks terug naar de keuring. ,,Ze hebben eigenlijk geen economische waarde, dat maakt het zo leuk en ongedwongen.”

Het publiek dat naar de keuringen komt is heel divers, vertelt Klaske. ,,Hoogopgeleid, laagopgeleid, iedereen komt hier en iedereen helpt elkaar.”