Langer in de daklozenopvang door corona en een oververhitte woningmarkt. Wender ziet in Leeuwarden vooral een toename van jongeren

Er waren in 2020 iets minder mensen die in de nacht- of de crisisopvang van Wender in Fryslân verbleven, maar corona gaf een vertekend beeld. Intakegesprekken bij woningcorporaties werden uitgesteld en ook de krapte op de woningmarkt zorgde ervoor dat de doorstroom in de daklozenopvang stokte, waardoor minder mensen geholpen konden worden.

Bedden in een daklozenopvang

Bedden in een daklozenopvang Foto: ANP

Met name jongeren verbleven in 2020 langer in de nachtopvang van Wender in Leeuwarden, voorheen Zienn. Van de 247 mensen die dat jaar in de nachtopvang verbleven was 19 procent jonger dan 28 jaar, zo blijkt uit de nieuwe jaarcijfers van Wender. Hun verblijf duurde gemiddeld 36 nachten, elf nachten langer dan in 2019.

Regiohoofd Sjoerd Woudstra, die tevens verantwoordelijk is voor het huis voor jongeren aan de Huizumerlaan in Leeuwarden, zag het aantal jongeren in de opvang al een paar jaar toenemen. ,,Het heeft vooral te maken met bezuinigingen bij de GGZ. Het gaat dan om jongeren met bijvoorbeeld psychiatrische problemen die van huis zijn weggelopen of bij wie het beter is dat ze even niet thuis zijn. Ze passen soms niet in het huis voor jongeren en kunnen niet meer terecht bij een plek voor beschermd wonen van de GGZ. Dan gaan ze op straat zwerven.”

Speciale woonvorm

Woudstra zou het liefst een speciale woonvorm voor deze jongeren willen inrichten met 24-uurs begeleiding. ,,We voeren hier al een tijdje gesprekken over met gemeenten en woningcorporaties, maar de uitvoering laat nog op zich wachten.” In het huis voor jongeren zitten nu zo’n twintig jongeren, daarnaast zwerven er zo’n 25 op straat. ,,Als ik morgen een pand zou krijgen zou ik daar meteen zo’n 25 jongeren mee een plek kunnen bieden.”

De nachtopvang in Leeuwarden en de crisisopvang in Burgum hebben een tijdelijk karakter. Het is de bedoeling dat mensen die hier worden opgevangen passende hulp krijgen en doorverwezen worden naar een reguliere woning. Dit proces stagneerde vorig jaar echter vanwege de coronacrisis en de crisis op de woningmarkt. ,,Vanwege corona werden bijvoorbeeld intakegesprekken bij woningcorporaties uitgesteld.”

Kantelpunt

Het gemiddelde verblijf in de nachtopvang was vorig jaar 41 nachten en in de crisisopvang in Burgum was dit 4,2 maanden. Dat is 2,9 maanden langer dan in 2019. ,,Er is al langer krapte op de woningmarkt, maar in 2020 kon je wel een kantelpunt zien. Zelfs in Noordoost-Fryslân, waar altijd wel een huis te vinden was, worden nu woningen met een halve ton overboden”, aldus Woudstra.