Dit artikel is vandaag gratis

Lectoraat kijkt naar leefstijlinterventies in de verslavingszorg, hoe krijg je mensen met een verslaving weer gezond?

Alcoholvrije champagne in een filiaal van de alcoholvrije slijterij van Nix en Nix, in aanloop naar Dry January. Foto: ANP

NHL Stenden krijgt een associate lectoraat Verslaving en Leefstijl. Psychiater Kor Spoelstra gaat kijken naar manieren om de gezondheid te verbeteren van mensen met een verslaving.

Leefstijl heeft invloed op zowel de lichamelijke als psychische gezondheid. Een ongezonde leefstijl kan bijdragen aan de ontwikkeling van een verslaving en verslaving kan ook tot een ongezonde leefstijl leiden.

Goed gedrag

Als lector zal Spoelstra zich richten op het ontwikkelen en onderzoeken van middelen en processen die bijdragen aan gunstiger gezondheidsgedrag en de preventie van verslaving, zowel vanuit het perspectief van mensen met een verslaving als zorgprofessionals.

,,Alcoholgebruik wordt vaak beschouwd als een leefstijlkeuze, maar verslaving is dat niet”, zegt Spoelstra. ,,Iemand met een groot alcoholprobleem heeft ooit op een bepaald moment de beslissing genomen om te drinken. Veel mensen maken deze keuze elke dag. De alcoholist was niet van plan om alcoholist te worden, net zoals iemand anders die besluit een drankje te nemen.”

Aarzeling

Een van de dingen die Spoelstra wil aanpakken is de aarzeling van zorgprofessionals om leefstijlinterventies in te zetten. De omgeving heeft volgens hem een sleutelrol bij het aanleren van gezond gedrag.

Nieuws

menu