Leerling-koks onderwijzen hun 'meesters' over zoutloos eten. 'In een pizza zit zes gram. Dan zit je dus al op je maximale dagelijkse hoeveelheid'

Elk jaar krijgen Nederlanders een kilogram te veel zout binnen. Desastreus voor de gezondheid en daarom moet er meer aandacht komen voor zoutarm koken. Studenten van ROC Friese Poort kookten voor hun leermeesters en andere ‘stakeholders’ uit de horeca een zoutloze lunch in De Slotplaats in Bakkeveen.

Nierpatiënt Ilja Vermunt kon gisteren in De Slotplaats in Bakkeveen ook weer eens gezellig onbezorgd mee tafelen.

Nierpatiënt Ilja Vermunt kon gisteren in De Slotplaats in Bakkeveen ook weer eens gezellig onbezorgd mee tafelen. Foto: Rens Hooyenga

Docent Gerard Voskuilen van de opleiding Dutch Cuisine aan roc Friese Poort in Sneek is zelf nog opgeleid met de zoutstrooier in handbereik. ,,Alles werd nagezouten: het vlees, de frituur.” Maar inmiddels is hij een stuk bewuster van de gezondheidsgevaren. Was het vroeger nog niet zo’n probleem als de kok kwistig met het zout strooide, anno 2022 eten mensen veel bewerkt voedsel en dat zit al vol met zout. ,,In een pizza zit zes gram. Dan zit je dus al op je maximale dagelijkse hoeveelheid, terwijl het ook al in brood zit, in je beleg of de margarine.”

Nierpatiënt

Nieuws

menu