Lees hier alle verhalen van de serie 4 en 5 mei terug

Jochum Fennema sneuvelde tijdens de meidagen van 1940. De oom van Ad Halma werd verraden door een bekende en verzetsman Gerben IJpma bleef na zijn arrestatie zwijgen. De afgelopen weken publiceerde het Friesch Dagblad een serie verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Fryslân. Hieronder zijn alle verhalen op een rij gezet.

De afgelopen weken publiceerde het Friesch Dagblad een serie verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Fryslân.

De afgelopen weken publiceerde het Friesch Dagblad een serie verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Fryslân.

Zonder ouders als tienjarige de hongerwinter doorgekomen

De bezetting raakte Roos Derks hard. Als oudste van drie kinderen van communistische ouders sleepte ze haar zusjes de oorlogsjaren door. In Zo, ben jij er ook nog? doet ze haar verhaal. Lees hier het hele artikel.

Afgelegen boerderij bij Earnewâld was ideaal onderduikadres

Egbert en Fokje Reitsma vingen onderduikers op in hun boerderij bij Earnewâld. ,,Ik ken geen Joden, alleen maar mensen.” Lees hier het hele verhaal.

Sintjohannesga brengt oorlogstijd in beeld

Van het bootje waarin verzetsstrijder Peter Tazelaar zich verstopte tot het Engelse vliegtuigwrak in het Easterskar. In Sintjohannesga staan vanaf nu informatieborden op plaatsen met een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Lees hier het hele verhaal.

Geartsje Pols wil alle verhalen horen

Geartsje Pols (25) is student, model én ze schrijft een boek over oorlogsverhalen. Niet veel twintigers houden zich zo intensief bezig met de oorlog, maar Pols had dit project voor geen goud willen missen. ,,Minsken moatte dy ferhalen witte.” Lees hier het hele verhaal.

Bedolven leed van psychiatrische patiënten aan het licht

We weten veel over de Tweede Wereldoorlog, maar nog lang niet alles. Daarom doet onderzoeksinstituut NIOD de komende drie jaar onderzoek naar het oorlogsverleden van de psychiatrische en de gehandicaptenzorg. Lees hier het hele verhaal.

De familie Barend is Oudega eeuwig dankbaar

Als een dag om nooit meer te vergeten. Zo beschrijft Bert Barend de ode van Oudega aan zijn ‘onderduikouders’. Vorige maand werd het graf van Jelle en Jeltje de Vries door de basisschool van het dorp geadopteerd. Lees hier het hele verhaal.

Dieuwertje Blok over vrijheid: ‘Gun elkaar de ruimte om anders te zijn’

Dieuwertje Blok, bekend als nieuwslezeres van het Sinterklaasjournaal, vertelde in Neushoorn over vrijheid en over haar familiegeschiedenis. Over hoe haar moeder en en andere Joden tijdens de oorlog vrijheden verloren en langzaam steeds meer werden weggehouden uit de samenleving. Lees hier het hele verhaal.

Kwajongensstreek leidde tot arrestatie tien Joodse mannen

Tien Joodse Leeuwarders werden op 11 april 1942 op sabbat opgepakt na de diefstal van bordjes met de tekst ‘Voor Joden verboden’. Ze keerden nooit terug. Hun namen staan op een gedenkpaneel dat 28 april wordt onthuld in het Vossepark. Bekijk hier het hele verhaal.

Een herinnering aan de familie Pais van Terschelling

Judik Pais woonde al zo’n veertig jaar op Terschelling toen zij met haar dochter Sara en kleinzoon Bennie op 25 augustus 1942 verplicht naar Amsterdam moest vertrekken. Nog geen jaar later werd ze vermoord in Sobibor. Het verhaal van de familie Pais staat in deel 5 van de boekenserie Joodse Huizen - Verhalen over vooroorlogse bewoners, dat onlangs uitkwam. Lees hier het hele verhaal.

Verzetsman Gerben IJpma bleef na zijn arrestatie zwijgen

In Leeuwarden wordt zondag een straat vernoemd naar de doodgeschoten verzetsman Gerben IJpma. Voor zijn familie betekent dit veel. ,,Eindelijk kunnen we de tragedie afsluiten.” Lees hier het hele verhaal.

De oom van Ad Halma werd verraden door een bekende

Veel familiememoires over de Tweede Wereldoorlog raken in de vergetelheid. De impact die de oorlog had op de gewone burger is soms echter groot. Zo werd de oom van Ad Halma verraden door een bekende van hem. Lees hier het hele verhaal.

Boek over oom Joop als herdenkingsdaad

Lang durfde Aletta Stevens thuis geen vragen te stellen over haar tijdens de oorlog doodgeschoten oom Joop Schweitzer uit Balk. Het onderwerp was taboe. Jaren later schreef ze een boek over haar zoektocht naar hem: een persoonlijke herdenkingsdaad. Lees hier het hele verhaal.

Denken aan Jochum Fennema uit Wâlterswâld en alle andere jonge soldaten

Jochum Fennema uit Wâlterswâld sneuvelde tijdens de meidagen van 1940. Voor zijn dochter Akkelina en haar man Rients van der Ploeg heeft het monument voor oorlogsslachtoffers in Damwâld een bijzondere betekenis. Lees hier het hele verhaal.

Fries gastgezin deed heimwee snel vergeten

Martin Groot (83) uit Heiloo ging in de oorlog als achtjarige voor een paar weken naar Fryslân om aan te sterken. Het werd een jaar. In Kollumerpomp maakte hij de bevrijding mee. Lees hier het hele verhaal

Leeuwarder Tresoar krijgt afscheidsbrieven van verzetsmannen op inzameldag

De jaarlijkse inzameldag van Tresoar, in samenwerking met meerdere musea en de Missing Airmen Memorial Foundation, trok dik zestig bezoekers vrijdag. Het koffertje met brieven van verzetsstrijder Lolle Rondaan uit Bitgum trok daarbij de aandacht. Lees hier het hele verhaal

Klik hier voor de hele serie.

Nieuws

menu