Dit artikel is vandaag gratis

Leeuwarden heeft niet het enige wandelende bos: ook Roermond heeft er een, maar dat is bepaald geen BOSK

Vrijwilligers zetten een BOSK-boom op zijn plek op het Oldehoofsterkerkhof Foto: Marchje Andringa

BOSK maakt zich op voor het slotoffensief. Dit weekeinde staat het gros van de duizend bomen op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Andere steden hebben belangstelling om ook zo’n groen evenement te houden, vertelt initiatiefnemer Bruno Doedens.

De landschapskunstenaar wordt geregeld gevraagd naar tips, maar stelt zich een tikje terughoudend op. ,,Het gaat namelijk niet alleen om de bomen, maar om het hele verhaal dat we anders moeten omgaan met de natuur.”

Debatten

In Leeuwarden is BOSK omkleed met onder meer debatten, filmvertoningen, een rechtszaak en educatieve projecten voor de jeugd. ,,Het gaat om bewustwording.” Als dát vertaald kan worden, werkt hij elders graag mee. ,,Maar zover is het nog niet. Een project als dit vraagt doorzettingsvermogen, wilskracht en geld. In Leeuwarden zijn we ook twee jaar bezig geweest dit van de grond te krijgen.”

Roermond

Bomen in bakken neerzetten, kan iedereen: daar hebben ze Doedens niet per se bij nodig. Kijk maar naar Roermond. Daar staan zo’n twintig bakken op een plein, om af en toe te worden verrold naar andere plekken in de stad. ,,Een initiatief van ondernemers die vinden dat de winkelstraten groener moeten worden.” Dat zijn idee wordt gekopieerd, vind Doedens op zich prima. ,,Hoe meer bomen, hoe beter.” Maar een BOSK is het natuurlijk nog niet.

De bomen in Leeuwarden staan er nog tot 14 augustus. Op die dag is er een slotfeest met muziek van Tatiana Koleva, Nynke Laverman, Sytze Pruiksma, choreografie van Klaus Jürgens en script van Dick Hauser. In het najaar worden de bomen elders in de stad geplant.

Nieuws

menu