Leeuwarden is klaar voor de Reuzen, veel mensen bekijken repetities

Leeuwarden is klaar voor de Reuzen van Royal de Luxe en de honderdduizenden bezoekers die naar verwachting komend weekend het spektakel komen bekijken. Dat zei burgemeester Ferd Crone gistermiddag, na afloop van weer een overleg over de Reuzen. ,,We zijn er niet voor niets al drie jaar mee bezig”, aldus Crone.

Leeuwarden is klaar voor de reuzen. FOTO: FRIESCH DAGBLAD

Leeuwarden is klaar voor de reuzen. FOTO: FRIESCH DAGBLAD

Negen routes lopen de reuzenmarionetten het Meisje, de Duiker en de hond Xolo komend weekeinde in drie dagen door de stad. In die verschillende routes zit de grootste uitdaging van het LF2018 evenement. ,,Wat gaan de mensen doen, dat is de grote vraag. Waar willen ze kijken en met hoevelen komen ze? Dat zijn allemaal vragen waar we nu nog geen antwoord op hebben”, legt Crone uit. Het goed laten verlopen van de bezoekersstromen, tegenwoordig ‘crowdmanagement’ genoemd, is de grootste opgave. ,,Crowdmanagement is gericht op het beheersen van de bezoekersstromen. Van alle plekken waar de reuzen langs komen, weten we hoeveel mensen er terecht kunnen. Op het moment dat een plek te druk lijkt te worden, verwijzen we mensen door naar een andere locatie.”

Daarvoor heeft de organisatie meerdere middelen tot haar beschikking, stelt Crone. ,,We hebben natuurlijk onze ogen op de locaties zelf die een inschatting maken, maar ook door middel van signalen van mobiele telefoons zien we hoe de bezoekers zich verplaatsen en waar het mogelijk te druk wordt.”

Lees ook: Dit is de route die de Reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden lopen (+video)

Volgens Crone heeft Leeuwarden de nodige ervaring met het managen van bezoekersstromen. Zoals bijvoorbeeld bij The Passion, vorig jaar. ,,Al was daar natuurlijk maar één route, en nu lopen de reuzen er negen. Dus in die zin is het niet vergelijkbaar. Ook de open dagen bij de vliegbasis trekken heel veel mensen, maar daar vindt alles op één plek plaats. Nu is een groot deel van de stad het decor en is alles in beweging.”

Bij ‘The Passion’ was er maar één route, nu lopen de reuzen er negen

Cor Reijenga van de politie is ook klaar voor de Reuzen. ,,Ik ben vorig jaar al wezen kijken in Le Havre, als voorbereiding op komend weekeinde. ,,De uitdaging is om alles in goede banen te leiden als het eenmaal van start is gegaan.”

Volgens Reijnga heeft de politie genoeg ervaring opgedaan met grote evenementen. ,,Dit wordt een groot familie-evenement dat een hele nieuwe dynamiek in de stad veroorzaakt. Overal is aan gedacht, van vervoer, parkeren tot en met het instellen van calamiteitenroutes. Laat ze maar komen, die reuzen!”

Extra hekken

Intussen zijn bij het WTC zijn extra hekken geplaatst om te voorkomen dat mensen nu al gaan kijken bij de repetities van de Reuzen. De afgelopen dagen kwamen veel mensen naar het WTC om alvast een glimp op te vangen. ,,Dat begrijpen wij, maar helaas worden er ook beelden verspreid van de Reuzen. En dat is jammer, omdat dat geen recht doet aan het evenement en de magie van Royal de Luxe”, verklaart LF2018 woordvoerder Radboud Droog.

Nieuws

menu