Leeuwarden kiest ontmoetingsplaats Agora als nieuwe bestemming Zalen Schaaf

Het was jarenlang een heet hangijzer in de Leeuwarder gemeenteraad: wat gebeurt er met Zalen Schaaf? Nadat er geen meerderheid leek te zijn voor één van de drie plannen voor het gebouw, koos de raad woensdagavond dan toch: voor het plan Agora.

Zalen Schaaf in de Leeuwarder Breedstraat/

Zalen Schaaf in de Leeuwarder Breedstraat/ Geert Veldstra

Het plan dat als laatste eindigde bij de jury van de prijsvraag voor Zalen Schaaf is uiteindelijk toch als winnaar geëindigd. Nadat coalitiepartijen D66 en CDA inzagen dat hun voorkeur, herinrichting van Zalen Schaaf en omgeving, geen meerderheid kreeg, kozen zij toch voor het plan Agora.

Drie plannen

Even leek het of de gemeenteraad er niet uit zou komen wat er met Zalen Schaaf moest gebeuren. Tien jaar nadat de gemeente de concertzaal aan de Breedstraat overnam werd een prijsvraag uitgeschreven, waar initiatiefnemers op konden reageren met een plan. Naast de herinrichting van het Speelmanskwartier en het plan Agora, dienden evenementorganisator Bobby Veenstra en filmmaker Steven de Jong het plan ‘Schaaf Blijft! In Beweging’ in.

Jury

Een onafhankelijke jury vond de herinrichting van de omgeving het beste plan. Hierbij zou de grote zaal worden verkleind en weer voorzien van gietijzeren zuilen. Daarnaast zou een gedeelte van het complex worden gesloopt om ruimte te maken voor een openbare binnentuin en zouden de diverse huizen rondom, die onderdeel zijn van het complex, zoveel mogelijk worden gerestaureerd.

Onder meer omdat de omwonenden dit ook het beste plan vinden, waren aanvankelijk vijf raadspartijen met in totaal zestien zetels hier voor. Coalitiepartijen PvdA en GroenLinks, die samen ook zestien zetels tellen, zagen dit plan echter niet zitten omdat er geen concreet voorstel in stond over de sociaal-culturele invulling van Schaaf.

Ontmoetingsplaats

Zij kozen aanvankelijk als enige twee partijen voor het plan Agora, dat voorziet in het realiseren van een ontmoetingsplaats waar onder andere poppodium Asteriks een plek krijgt, en ook jongerenontmoetingcentrum Jimmy’s. De exploitatie van dit plan is onder meer gebaseerd op de verhuur van een deel van het pand aan BOEL, die er een overdekte jeu des boules baan van wil maken.

Nadat PvdA en GroenLinks te kennen gaven dat ze voor ‘Schaaf Blijft! In Beweging’ zouden kiezen als Agora niet voldoende stemmen kreeg, kozen D66, CDA en ook de ChristenUnie toch óók voor Agora. Voor PvdA en GroenLinks was herinrichting van het Speelmanskwartier uitgesloten, omdat dit plan volgens hen niet voorziet in een laagdrempelige culturele functie. Ook de andere partijen - FNP, Gemeentebelangen en Lijst058 - bleken geenszins van plan te zijn om voor herinrichting te kiezen. Zij waren alleen voor het plan ‘Schaaf Blijft! In Beweging’, dat voorzag in een belevingstheater in Schaaf met langlopende producties en behoud van de grote zaal zoals die is. Dat plan kreeg ook van diverse artiesten steun en werd door de huidige gebruiker, de stichting Vrienden van Zalen Schaaf gepromoot.

Overlast

D66, CDA en de ChristenUnie waren juist tegen dit plan, omdat het de meeste belasting zou opleveren voor de buurt vanwege nachtelijk bezoek aan het theater. Zij kozen daarom uiteindelijk maar voor de in hun ogen ‘minst erge optie’, nadat ze inzagen zelf geen meerderheid te krijgen.