Dit artikel is vandaag gratis

Leeuwarden krijgt tien luiercontainers, eerst als proef en na een jaar misschien voor vast; Achtkarspelen stimuleert de wasbare luier

Uit onderzoeken blijkt dat wegwerpluiers 2,5 keer meer belastend zijn voor het milieu dan wasbare luiers. Foto: ANP

Op tien locaties van Sinne Kinderopvang in Leeuwarden komen containers voor wegwerpluierinzameling te staan. De containers worden eind januari al geplaatst. Als de proef, die een jaar duurt, een succes is blijven de containers ook na volgend jaar staan.

De proef met luiercontainers is het gevolg van het nieuwe afvalbeleid (Diftar) vanaf 2023. Inwoners van Leeuwarden betalen dan per kilo afval. Het scheiden van het milieubelastende luierafval betekent minder restafval en dus minder kosten.

Het afval kan op negen containers in de stad en op een locatie in Goutum ingeleverd worden. Dit kan alleen tijdens de openingstijden van de kinderopvanglocaties.

Wasbare luiers

De gemeente Achtkarspelen probeert ouders ook te verleiden minder luierafval te produceren. Vanaf februari krijgen ouders gratis wasbare luiers van de gemeente zodra ze hun baby inschrijven. Achtkarspelen hoopt hiermee de CO2-uitstoot van luierafval te verminderen. Ouders kunnen met de wasbare luiers volgens de gemeente 500 euro besparen.

Nieuws

menu