Dit artikel is vandaag gratis

Leeuwarden benadeelde kleine zorgpartijen en moet aanbesteding jeugdzorg opnieuw doen

Leeuwarden moet de aanbestedingsprocedure van jeugdhulp opnieuw doen na fouten. Foto: Roos Koole

De gemeente Leeuwarden moet de aanbestedingsprocedure van jeugdzorg voor achttien Friese gemeenten opnieuw doen. Zeven kleine zorgaanbieders, die naar de rechter stapten, krijgen gelijk. Ze maken als kleine zorgaanbieders minder kans en worden sterk benadeeld.

Leeuwarden wil de bijna driehonderd aanbieders van jeugdzorg terugbrengen tot maximaal honderd. Dit moet in 2022 ingaan.

Eén van de selectiecriteria die de gemeente Leeuwarden hanteert bij de aanbestedingsprocedure is dat een jeugdzorgaanbieder de laatste drie jaar ten minste vijftien jongeren hulp moet hebben geboden. ‘Dat brengt grote aanbieders in het voordeel, zonder dat hiervoor een redelijke rechtvaardiging bestaat’, staat in het oordeel. De voorzieningenrechter noemt het criterium ,,discriminatoir”.

Zorgaanbieders

De zaak was aangespannen door zeven kleine zorgaanbieders, onder wie logeerhuis Krollefier in Nij Beets en zorgwerkplaats Zwat BV in Drachten. Zij willen niet reageren op de uitspraak. Dat geldt ook voor de gemeente Leeuwarden die de uitspraak eerst moet bestuderen voor er een uitspraak over te kunnen doen.

Nieuws

menu