Leeuwarden moet dieper in de buidel tasten voor het Cambuurstadion (maar krijgt alles weer terug)

Voor de komst van het nieuwe Cambuurstadion in Leeuwarden zal de gemeente Leeuwarden een lening van 14 miljoen euro moeten verstrekken, in plaats van de aanvankelijke schenking van 4,5 miljoen. Anders kan het stadion er niet komen. Het collegevoorstel wordt op 7 juli behandeld in de raad.

Zo moet het Cambuurstadion, dat naast WTC wordt gebouwd, er in 2023 uit komen te zien.

Zo moet het Cambuurstadion, dat naast WTC wordt gebouwd, er in 2023 uit komen te zien.

Ondertussen is bouwbedrijf Van Wijnen uit Gorredijk officieel de nieuwe ontwikkelaar van het Cambuurstadion met het omliggende gebied van commerciële gebouwen langs de Harlingertrekweg en de McDonald’s-vestiging. De bouwonderneming neemt het stokje over van de vorige projectontwikkelaar Wyckerveste. Die trok zich in november terug als grootste aandeelhouder van de Stadionontwikkeling Cambuur (SOC), omdat de partijen het niet eens konden worden over de kosten. Van Wijnen en Wyckerveste zijn er onderling uit over de geldbedragen van de overname. ,,Het gaat alleen nog om puntjes op de i”, zegt Van Wijnen-directeur Arjen Oosting.

Kritische blik

Het gebouw zal nog steeds zo worden gemaakt als gepland, al zal Van Wijnen nog wel eens kritisch kijken naar het ontwerp. ,,Want in de tussenliggende periode zijn de bouwkosten gestegen. Dus moeten we kijken hoe we soms iets slimmer kunnen bouwen”, zegt Oosting. Het zullen vooral kleine aanpassingen zijn, zoals de vormgeving aan de buitenkant, maar aan het aantal stoelen in het stadion wordt niet getornd. Voor 1 juli wil het bouwbedrijf de bouwaanvraag hebben ingediend om op 1 januari 2022 met de bouw te kunnen beginnen. In het voetbalseizoen van 2023-2024 is het stadion dan speelklaar.

Op dit moment investeert roc Friese Poort 9 miljoen in het stadiongebouw voor het onderwijsdeel. Commerciële partijen betalen 21,1 miljoen voor ruimtes. Voor het voetbaldeel draagt Cambuur vijf miljoen bij, 14 miljoen moet als lening van de gemeente komen en Van Wijnen zelf legt 1,5 miljoen toe. Daarnaast draagt de gemeente nog eens vijf miljoen subsidie bij voor twee supermarkten die in het stadion komen. In principe krijgt Leeuwarden ook dit geld terug.

Financieel risico

Maar of de raad van Leeuwarden meegaat in de grotere investering door de gemeente is nog maar zeer de vraag. In 2010 gaf de gemeenteraad nog toestemming voor een lening aan Cambuur, met de voorwaarde dat het de laatste keer zou zijn dat de gemeente dit deed. Leeuwarder wethouder Hein de Haan (gebiedsontwikkeling, huisvesting) herinnert zich dat nog, maar vindt het nieuwe voorstel aan de gemeenteraad toch gerechtvaardigd. ,,Soms keert de wal het schip. We hebben het lang geprobeerd in de vorige constructie, maar het is ons niet gelukt.”

Bovendien gaat het om een lening aan Van Wijnen en niet aan Cambuur, voegt wethouder Friso Douwstra (Economische Zaken) toe.

Maar loopt de gemeente met een lening van 14 miljoen niet te veel risico? De lening heeft een looptijd van veertig jaar. Volgens Douwstra is dit ,,financieel geen slechte deal voor de gemeente”, omdat er eerder sprake was van een gift en nu van een lening. ,,We zullen geen praatjes verkopen aan de raad, maar zullen rustig uitleggen waarom wij hierachter staan.”

Grote belangen

Nog net voor de zomervakantie moet de gemeenteraad snel beslissen. De belangen zijn groot. Zo wil roc Friese Poort per se in 2023 in het nieuwe gebouw kunnen beginnen, anders haakt de mbo-instelling af. De druk op de gemeenteraad is daarom ook groot. Maar volgens wethouders De Haan en Douwstra niet té groot om een goed oordeel te vormen. ,,De afspraken rond het stadion zijn niet veranderd, alleen is er een andere financiering”, aldus Douwstra.

Nieuwe huizen

Wethouder De Haan liet zich gisteren ook tevreden uit over dat de wijk Nieuw Oud-Oost, op de plek van het huidige stadion, een stap dichterbij komt. Aanvankelijk zou het nieuwe stadion al in 2020 open kunnen. Doordat dit steeds verlaat werd, bleef ook de bouw van de woonwijk uit. Rond het nieuwe Cambuurstadion zou Van Wijnen in de toekomst ook nog huizen kunnen bouwen, zegt De Haan. ,,Onze raad bepaalt dat uiteindelijk.”